Prikazivanje kratkog filma “RESTAURATOR” Luke Klapana

U srijedu 14. prosinca 2022. godine s početkom u 18 sati u dvorani zadarskog Ogranka Matice hrvatske prikazan je dokumentarni film Luke Klapana – “Restaurator”. U ime organizatora, prije samog prikazivanja filma, nazočnima se obratio dr. sc. Radomir Miro Jurić predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, koji je u pozdravnom govoru predstavio Jedinu soluciju, udrugu za audiovizualnu umjetnost. 

Kratki film Restaurator govori o liku i djelu Božidara Vidakovića, koji se iz rodnog Kožina u bolji svijet zaputio davne 1968. godine. U New Yorku je živio četrdeset godina radeći u talijanskoj tvrtki D’Ambrosio Art Studio gdje se iskazao kao vrstan radnik u restauriranju liturgijskih predmeta tijekom restauracija sakralnih objekata koje je diljem Amerike provodila njegova tvrtka. Po povratku iz Amerike svestrani Vidaković nastavlja s restauriranjem predmeta i u ovdašnjim crkvama, ali svoj rad ne naplaćuje.

Film Restaurator nastao je 2021. godine u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost, a prikazan je na filmskim festivalima u Hrvatskoj, Republici Kosovo, Poljskoj i Turskoj. Scenarist i redatelj te snimatelj i montažer filma je Luka Klapan.

Luka Klapan rođen je u Pridragi. Po završetku osnovne škole odlazi na daljnje školovanje u Zagreb, a godine 2013. vraća se u rodno mjesto. Tijekom dugogodišnjeg življenja u Zagrebu i Zaprešiću bavio se slikarstvom i glumom u Zagrebačkom kazalištu mladih, a filmom i videom aktivnije se bavi od 2008. od kada je član Foto-Kino-Video-Kluba Zaprešić i Udruge FFVAL.

Luka Klapan snima, montira i režira svoje filmove koji se bave suvremenim društvenim i etnografskim temama. Do sada je snimo dvadesetak naslova kratkog i srednjeg metram uglavnom dokumentarnih, od kojih su mnogi prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Njegovi filmovi koji tematiziraju događaje iz Domovinskog rata „Glas Medviđe“ i „Bruški martirij“ prikazivani su i na Hrvatskoj radio televiziji.

Možda vam se svidi i ovo ...