Foto klub “Kornat”, Zadar i 9. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva SVETI OTOK

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 12. prosinca, 2022. godine održan je prikaz fotografija 9. međunarodne likovne izložbe vjerskih motiva Sveti otok. Foto klub „Kornat“ Zadar nastavlja tradiciju prikaza umjetničkih djela vjerske tematike u vrijeme nadolazećih vjerskih blagdana.

Likovna djela za 9. međunarodnu likovnu izložbu vjerskih motiva Sveti otok izabrana su od 106 autora iz 14 zemalja s djelima u raznim likovnim tehnikama. Posebno se ističu autori sa zadarskog područja: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Benić Vesna, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Čikić Jadranka, Dešpoja Maja, Jaša­ Ante, Kačan Boris, Kasal Božidar, Kolenc Ivana, Kotlar Bernard, Longin Marko, Luić Andrina, Marcelić Jasna, Mišlov Ivan, Panović Silvio, Skoblar Ivana, Šmit Elvis, Vulić Jerolim i Žurić Vlatko. Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. U tekstu o nagradama voditelj izložbe i urednik kataloga Ante Jaša je kazao:

Zlatnom plaketom nagrađena je Jadranka Čikić za sliku „Procesija morem Gospe Snježne“. Autorica na slici prikazuje procesiju morem s brodom u prvom planu punim vjernika i kipom Majke Božje, a u pozadini slike je zavjetno svetište Gospe Snježne. Nebom i morem se razlijevaju zlatno-žute nijanse boje pa prizor toplim koloritom čini zanimljivim i svečanijim.

Srebrnom plaketom nagrađen je Vladimir Bačić za svjetlopis „Golgota 1“. Snimka prikazuje skulpturu pada Isusa pod križem na put prema Golgoti. Kreativnost autora je u vještini snimanja zumiranjem zrakastom zamućenosti okolnog raslinja  koje nam pogled usmjerava na prizor Isusa Krista pod križem.

Brončanom plaketom nagrađen je Jerolim Vulić za svjetlopis „Relikvija blaženog Alojza Stepinca“. Autor je snimo detalj istaknuto osvjetljene prirodnim svjetlom ruke blaženog Alojza Stepinca, koja svojom voštanom bojom simbolizira blaženika.

Diplomu ocjenjivačkog odbora dobila je Vlasta Gorupza svjetlopis „Večer pred crkvom“ – prikaz crkve s stožastim zvonikom i golubicom raširenih krila na vrhu zvonika koja simbolizira Svetoga Duha i Sveti Križ. Poseban večernji ugođaj je rasvjeta i raznolike siluete ljudi od prednjeg plana do sitnog u podnožju uz vrata crkve.

Diplomom je nagrađen Elvis Šmit za svjetlopis „Jutarnja“ za svjetlopis prizora na rivi koludrice na putu prema crkvi u jutarnjem ugođaju. Niska jutarnja svjetlost svanuća oblačnog dana prizoru daje zanimljivo osvjetljenje i ugođaj koji je autor majstorski snimio.

Zatim je diplomom nagrađen Vlatko Žurić za svjetlopis „Donat i ptice“ je prizor detalja krova i crkve Sv. Donata i jata ptica koje svojim mnoštvom i raznolikošću leta čine zanimljiv dinamičan prizor uz i nad mirnoćom stare sakralne građevine. Autor je majstorski snimio trenutak kada se ptice razigrano ocrtavaju na bjelini kamenog pročelja crkve.

Autori su prikazali raznolikost slika svetišta i vjernika diljem svijeta koje će nas pobuditi na razmišljanje o umjetnosti prikaza slike i vjeri. Posjetitelji izložbu mogu razgledati do 18. prosinca svakog dana tijekom radnog vremena Gradske knjižnice.

Izložbu možete pogledati svaki radni dan od 12. prosinca 2022. godine.

Možda vam se svidi i ovo ...