AgroSTEM – partnerski projekt Zajednice

Predstavnici korisnika Udruga za ruralni razvoj “Ravni kotari” i partneri Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Udruga Mali koraci Benkovac i Općina Zemunik Donji, u sklopu projekta AgroSTEM posjetili su Portugal od 12.-15. travnja 20023. godine. Cilj studijskog putovanja bilo je stjecanje novih vještina i znanja kao i obilazak uspješnih gospodarstva kao primjera dobre prakse u području moderne poljoprivrede.

Prvog dana svog posjeta sudionici studijskog putovanja posjetili su jedno od imanja najvećeg proizvođača i distributera voća u Portugalu. Nakon što su se sudionici studijskog putovanja upoznali s procesom proizvodnje voća, drugi dan obišli su proizvođača vina i maslina u Esporau. Prema provedenoj studiji, Portugal ima potencijal biti treći najveći proizvođač maslinovog ulja u sljedećih deset godina. U posljednjih 20 godina, portugalski maslinici pretrpjeli su duboku transformaciju: od tradicionalnog i nekonkurentnog maslinika do modernog i učinkovitog maslinika. Pokretački čimbenik bila je modernizacija tvornica maslinovog ulja u zemlji. Kako su prinosi maslinovog ulja nastavili rasti, tako je broj mlinica u Portugalu neprestano opadao. Mali tradicionalni mlinovi brzo su zamijenjeni većim, modernijim. Regija je ulagala u moderne i učinkovite proizvodne procese koji su značajno povećali produktivnost, a ulagala je u postavljanje uljara koje su neke od najrazvijenijih na svijetu. Iako je Portugal najpoznatiji po regiji Douro, najrazvijenija je vinska regija upravo Alentejo. Restaurirani toranj Esporão iz 15.stoljeća, dočekuje vas na ulazu vinarije, načas nam odaje krivi dojam povijesti jer je Herdade do Esporão (imanje Esporão) osnovano tek 1973. godine. Najveća je portugalska obiteljska vinarija s godišnjom proizvodnjom od otprilike 12 milijuna litara vina, kao i ozbiljnom proizvodnjom odličnih maslinovih ulja na godišnjoj razini od oko milijun litara. Ono po čemu se ovaj proizvođač vina i maslinovog ulja ističe njegov je koncept spajanja moderne tehnologije s ekologijom i tradicijom. Tako su maslinici i vinogradi pravi mali eko sustavi gdje je sve podređeno što boljoj proizvodnji i kvaliteti. Uzgoj i privlačenje „dobrih” kukaca, ekološki sustavi navodnjavanja, tradicijsko skladištenje (bilo u drvenim bačvama, glinenim amforama) pa sve do modernog skladištenja u inoxu i cementnim bačvama, tradicijski i moderni procesi proizvodnje vina i maslinovog ulja segmenti su koji su doveli do toga da upravo ovaj proizvođač maslinovog ulja i vina dobiva i vrhunsku kvalitetu proizvoda, ali i kvantitetu te svoje proizvode distribuira diljem svijeta. Posjet živopisnoj lisabonskoj tržnici ostavljen je za posljednji dan studijskog putovanja. Svježe voće, povrće, meso i riba sve to nudi se stanovnicima Lisabona ali i gostima. Studijsko putovanje u Portugalu bilo je iznimno edukativno za same sudionike jer su iz prve ruke vidjeli da STEM znanja uvelike potpomažu poljoprivrednu proizvodnju ali i distribuciju i plasman samih proizvoda, ali ne na uštrb tradicije i ekologije. Naprotiv, STEM znanja i tehnologija samo olakšava proces kako bi se tradicija zadržala a proizvodi uzgojili na što zdraviji i ekološki prihvatljiviji način.

O projektu:

Projekt „AgroSTEM” otpočeo je 18. svibnja 2021. godine. Korisnik Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.04.2.1.10.0021) za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Osim Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci”- Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”, Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 243.288,39 eura bespovratnih sredstava za projekt „AgroSTEM”. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Provedbom projekta osigurat će se jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, unaprijedit će se kapaciteti organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. Također, unaprijedit će se suradnja organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a, te će se povećati broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji s naglaskom na djecu i mlade.

Provoditelj

Ravni kotari logo

Tehnička i stručna pomoć

Zadra Nova logo

Partneri

Veleuciliste marko Marulic u Kninu
Mali koraci Benkovac
Opcina Zemunik Donji

Sadržaj objave isključiva je odgovornost korisnika. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr

Možda vam se svidi i ovo ...