DALI SMO SVOJU VELIKU I MALU RUKU ZA ČISTU PUNTU BAJLO!

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije u suradnji s Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja i uz potporu Gradskog društva Crvenog križa Zadar i Čistoće d.o.o. Zadar organizirala je 22. travnja 2023. godine ekološku akciju čišćenja podmorja, predstavljanje udruga tehničke kulture i projekata Zajednice naziva DAJ RUKU ZA ČISTU PUNTU BAJLO na Punti Bajlo, Zadar. Ova akcija održala se prigodno na Dan planeta Zemlje i u sklopu Županijskih dana u godini kada Županija slavi trideseti rođendan.

Odaziv i interes je bio velik, a vrijeme je itekako poslužilo pa su sve predviđene aktivnosti uspješno realizirale. Udruge Zajednice provodile su neumorno svoje radionice i aktivnosti, Zajednica je provodila radionice u sklopu partnerskog projekta STEM(ajmo!) sa suradnicima Biljanom Agić i Emirom Agićem te učenicima iz OŠ Šime Budinića u Zadru, a malu vrijednu ruku dali su i izviđači iz Udruge izviđača “Zarus” Zadar. Gradsko društvo Crvenog križa Zadar zainteresiranima je besplatno mjerilo krvni tlak i šećer u krvi. Pridružili su nam se djeca i mladi iz klubova i udruga, brojni zadarski školarci i mlađa djeca s roditeljima, te prolaznici od kojih su neki bili i stranci. Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sv. Roko ovog puta nije bilo pod morem, već je neumorno bio za roštiljem. Kako to inače i valja, nakon mukotrpnog rada uslijedilo je ugodno druženje uz hranu i piće. Veselimo se sljedećoj eko akciji uz dobro društvo!

DAJ RUKU ZA ČISTU PUNTU BAJLO – PROGRAM:

 • Zajednica tehničke kulture Zadarske županije: radionice partnerskog projekta STEM(AJMO!) „STEM U PLIĆAKU“ i „ŽIVOT NA OBALI“. Polaznici radionica upoznali su se s osnovnim principima kartiranja, procjenom udaljenosti određenih točaka, određivanjem kutova, azimuta i nagiba. Praktično su izmjerili i procijenili udaljenost točaka na nasuprotnoj strani obale. Polaznici su radili inventarizaciju živih organizama na prirodnom dijelu obale, a druga na antropogenom dijelu. Promatrali su na jediničnoj površini napučenost pojedinih vrsta/ rodova, prostim okom i podvodnom kamerom, te su računali gustoću naseljenosti organizama. Sve organizme su učenici nakon determinacije vratili u svoja prirodna staništa.
 • Društvo pedagoga tehničke kulture „Zadar“: radionica i igra „Uhvati me ako možeš“, izrada morskih životinja i raznih vrsta smeća na UNIMAT strojevima, bojanje istih. Postavljanje metala na izrađene oblike te pecanje sa štapovima na magnete. Tko ulovi smeće baca u prigodnu kantu za smeće, tko ulovi morsko biće vraća u kantu s „morem“.
 • Ronilački klub „Sveti Roko“, Bibinje: radionica MALAKOLOGIJE za velike i male
 • Aeroklub „Zadar“: radionica VIRTUALNO LETENJE S 2D SIMULATOROM (sretno uzleti i sleti) i FPV dron s naočalama
 • Društvo informatičara „Zadar“: radionica ROBOTI PČELICE za male. Radi se o podnom robotu u obliku pčelice sa strelicama i gumbima. Robot pčela kreće se lijevo-desno, naprijed-natrag. Isključivo ispravnim slijedom pokreta omogućava se da robot stigne do cilja.
 • Astronomska udruga Zadar: radionica ASTRONOMIJE za velike i male uz promatranje Sunca solarnim teleskopima
 • CB Radioklub „Donat“: radionica CB RADIOAMATERIZMA
 • Radioklub „Zadar“: predstavljanje komunikacijske tehnike
 • Astronomsko-astronautičko društvo Zadar: radionica raketnog modelarstva i ispaljivanje raketa
 • Gradsko društvo Crvenog križa Zadar: mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi
 • Čistoća d.o.o. Zadar: predstavljanje

Sadržaj objave isključiva je odgovornost korisnika. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr , www.esf.hr

Možda vam se svidi i ovo ...