Vraćamo se u Rijeku na STEM piknik!

Nakon iznimno uspješno provedenog partnerskog projekta STEM(AJMO!) nositelja Centra tehničke kulture Rijeka, suradnici na projektu Biljana i Emir Agić vraćaju se u Rijeku zaigrati sa svim zainteresiranima uspješnu STEM igru naziva STEMA ARENA.

U riječki Art-kvart stiže još jedan STEM piknik, koji će na jednom mjestu okupiti znanstvenike, edukatore, zabavljače, glazbenike i poduzetnike koji svaki dan žive istražujući STEM, a svoj entuzijazam i strast žele prenijeti na djecu, mlade i odrasle koji na bar jedan dan žele činiti isto. 

STEM piknik 2.0. održat će se u subotu, 13. travnja 2024, u Dječjoj kući, Gradskoj knjižnici Rijeka te Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. 

Tema ovogodišnjeg STEM piknika je STEM u svakodnevici. Želja je da se što više riječkih sugrađana i sugrađanki – kako malih, tako i velikih – upozna sa STEM-om i shvati da on nije tamo neki daleki i komplicirani pojam, već da se nalazi u svemu što nas okružuje. 

U programu će, kao i lani, biti cijeli niz radionica na kojima će svatko tko želi moći osobno isprobati neko od STEM područja kroz rješavanje zagonetki, igranje edukativnih igara, isprobavanje tehnologije ili natjecanja u izradi padobrana. Za one koji više vole slušati i upijati znanje bit će tu i predavanja i vođenih šetnji po Art-kvartu, kao i predstava i akrobatskih nastupa. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, a za sudjelovanje u aktivnostima nije potrebna prijava.  

STEM piknik zajednički organiziraju Centar tehničke kulture Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Centar za popularizaciju znanosti Sveučilišta u Rijeci te Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. U programu sudjeluju: Astronomsko društvo Višnjan, Art-kino Croatia,  Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Hrvatski robotički savez, Hrvatski savez brodomaketara, Prirodoslovni muzej Rijeka, Tehnički fakultet u Rijeci, Udruga Ri Rock, Udruga Connect IT i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije. 

Važnost popularizacije STEM-a prepoznali su donatori CTK Rijeka: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. 

IGRA STEM ARENA

Na igri su zastupljena razna znanstvena područja, BIOLOGIJA, KEMIJA, TEHNIČKA KULTURA, FIZIKA, MATEMATIKA. Igra je ploča s ikonama znanstvenog područja, igrač baca kockicu i izvlači karticu sa pitanjima. Igrači naizmjenično bacaju kockicu i stavljaju pijune na polja iza kojih se nalaze zadaci koje moraju riješiti da bi išli dalje. Pijun koji dođe na polje „nagrade“ dobije nagradu (slatku ili simboličnu). Svako pitanje je iz drugog znanstvenog područja.

Možda vam se svidi i ovo ...