SUDJELOVALI SMO NA MAKEATHONU I STEM PIKNIKU U RIJECI!

Od 12. do 15. travnja 2023. u Centru tehničke kulture Rijeka održan je STEM(AJMO!) Makeathon – natjecanje kojemu je cilj okupljati ljude oko metoda koje spajaju tehnologiju, znanost, inženjerstvo i matematiku. Riječki STEM(AJMO!) Makeathon, osmišljen kao trodnevno natjecanje djece i mladih, okupio je 50 djece iz 7 hrvatskih županija – Brodsko-posavske, Istarske, Karlovačke, Međimurske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske koji su zajednički razvijali ideju, a kasnije uz pomoć svojih mentora i izradili prototipe robota koji će spasiti svijet. U sklopu STEM(AJMO!) Makeathona održan je i trening za mentore iz partnerskih organizacija koji su tijekom tri dana učili kako uspješno provoditi ovaj oblik natjecanja s djecom i mladima.

Najuspješniji timovi STEM(AJMO!) Makeathona bili su:

  • Tim Exploding Anakondas: nagrada za najbolje mentore
  • Tim Crunchy Mice: nagrada za najkreativniji tim
  • Tim Mechanical Monkeys: nagrada za najbolji timski rad

Vrijedni tim koji je predstavljao Zajednicu tehničke kulture Zadarske županije činili su voditelji Emir Agić i Biljana Agić zajedno s četiri polaznika radionica osnovnoškolske dobi iz OŠ Šime Budinića u Zadru.

Nakon trodnevnog Makeathon-a uslijedio je prvi ikad STEM piknik u Rijeci – jednodnevno događanje na kojem su se djeca i mladi, ali i ostali zainteresirani upoznali s nekima od načela prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike koja svakodnevno nevidljivo djeluju na naše živote. Događanje se odvijalo u Dječjoj kući u Rijeci sa programom u kojem i sami posjetitelji mogu aktivno sudjelovati: igrati se, učiti, pjevati i plesati, stvarati, razgledavati, upoznavati, čuditi se i veseliti. Dio programa Piknika: “Omogućujemo ti da upravljaš čudesnim robotima, voziš trkaći simulator, naučiš programirati, razgovaraš s astronomom Koradom Korlevićem, ravnateljicom Prirodoslovnog muzeja Željkom Modrić Surinom ili meteorologom Zoranom Vakulom, zabaviš se uz sjajan kulturni program sa Znanstvenicima superherojima, Kišnim razdragancima, Klaunom Markom i Flying Pancakes Circusom te u mnogim drugim programima.”

Za STEM PIKNIK završnog dana, u subotu, 15. travnja 2023. godine osmislili smo zabavnu “pop-up” radionicu naziva STEM ARENA koja je bila pun pogodak. Natjecatelji su pokazali svoje znanje iz prirodoslovno-matematičkog i tehničkog područja uz malu pomoć čokoladnih nagrada za nastavak igre.

STEM ARENA ZAJEDNICE TEHNIČE KULTURE ZADARSKE ŽUPANIJE (BIljana Agić i Emir Agić)

Projekt STEM(AJMO!) Centar tehničke kulture Rijeka provodi zajedno s partnerima: Gradom Rijeka, Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – Fakultetom za matematiku, Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci i Centrom za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost korisnika. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr

Možda vam se svidi i ovo ...