EKO KAMP KORNATI

Od srijede do petka, 14. – 18. lipnja 2023. godine, održat će se Eko kamp Kornati tijekom kojega će se čistiti podmorje i obala, održavati edukativne radionice za djecu i mlade o malakologiji, astronomiji i ekologiji, održavati radionice za ronioce o prvoj pomoći, a sve u ugodnom druženju s Ronilačkim klubovima Murter – Kornati iz Murtera i Sv. Roko iz Bibinja, Crvenog križa iz Zadra, Nacionalnim parkom Kornati, Udrugom Argonautom te Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije. Uz njih će na ovom kapu još sudjelovati Hrvatski savez brodomaketara i Astronomska udruga Zadar.

……

O kampu piše Udruga Argonauta sljedeće:

Eko kamp Kornati projekt je financiran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji provodi udruga Argonauta, zajedno s ostalim spomenutim partnerima, a sve s ciljem jačanja svijesti o očuvanju morskog okoliša i zaštiti prirode te jačanja pripremljenosti na krizne ekološke situacije na moru.

Cjelokupni jadranski arhipelag jedan je od najljepših dijelova Sredozemlja, ne samo zbog prirodnih specifičnosti već i zbog kulturno-povijesnih vrijednosti. Kao takav suočava se s problemima koji uključuju veliki broj posjetitelja, nekontrolirano postupanje s otpadom, nekontroliranu gradnju te druge oblike antropogenog narušavanja krajobraza/okoliša. Posebno su ugroženi manji otoci čija infrastruktura je nedovoljno razvijena da u ljetnom razdoblju podnese nekontrolirani broj posjetitelja i turista.

Iz tog razloga će se tijekom kampa održati ekološke akcije za prikupljanje otpada s morskog dna na području NP Kornati uz pretraživanje na moguće prisustvo invazivnih algi i živuće primjerke Pinne Nobilis.

Druga komponenta Kampa imat će za cilj jačanje svijesti djece i mladih o važnosti morskog okoliša. Unatoč poboljšanju u posljednje vrijeme u formalnom obrazovanju koji educira o ovim temama, još uvijek postoji velika potreba i interes za alatima i metodama neformalnog obrazovanja kojima će se djeca i mladi pripremiti za odgovorna ponašanja i odluke spram okoliša. Zbog opsežnog nastavnog programa, izobrazba o okolišu se samo okvirno ostvaruje unutar nekoliko predmeta. Ona često slijedi tradicionalnu podjelu na znanstvene discipline, što sprječava ostvarivanje interdisciplinarnosti, a time i cjelovito razumijevanje problematike okoliša potrebno za njegovo očuvanje i zaštitu. Zato će naš projekt pružiti upravo to – vrijedan edukativni program koji educira i uključuje djecu i mlade za ljubav i brigu o morskom okolišu od najranije dobi.

Katastrofe i velike nesreće, bez obzira na uzrok, porijeklo ili način djelovanja, ne biraju niti mjesto niti vrijeme kad će nastupiti. Pravilnom pripremom svih čimbenika u sustavu zaštite i spašavanja te edukacijom stanovništva posljedice katastrofa mogu se značajno umanjiti. Na nama je da damo svoj doprinos u ublažavanju od posljedica katastrofa, a to možemo samo sa dobro educiranim i  opremljenim ljudima. Zato ćemo u suradnji s Crvenim križem Zadar, tijekom Kampa osposobiti sve uključene za pružanje prve pomoći i spašavanje, s naglaskom na krizne situacije na moru i one za koje se može predvidjeti da se mogu dogoditi na području NP Kornati.

Možda vam se svidi i ovo ...