Zajednica je provela edukaciju izrade makete broda (trajekta) u sklopu projekta „Od vizije do modela“

Hrvatski savez brodomaketara zajedno s pet partnerskih organizacija (Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije) od 23. prosinca 2021. pa sve do 23. lipnja 2023. godine provodi projekt “Od vizije do modela”.

Projektom “Od vizije do modela” pet organizacija civilnog društva posljednjih godinu i pol dana jačalo je svoje kapacitete za provedbu edukacijskih programa u kriznim situacijama. Organizacije su izradile edukacijski kit koji prate video upute. U edukacijskom kitu nalazi se maketa broda s konstrukcijskim dijelovima napravljenim od šperploče, elemenata isprintanih na 3D printeru te nekoliko Arduinuo komponenti (ledice koje omogućuju svjetlosnu signalizaciju i zvučnik za zvučnu signalizaciju).

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, partner na Projektu, provela je grupne i individualne radionice sa zadarskim polaznicima, dok su trenutačno u tijeku radionice u Dubrovniku, Rijeci i Senju u organizaciji nositelja i ostalih partnera na Projektu. Polaznici, djeca od 10 do 15 godina, izrađuju svoje makete brodova, a nakon što prođu kroz grupne radionice, na individualnim radionicama usavršavaju svoje brodove i individualiziraju ih s obzirom na svoje interese. Ukupno će Projektom radionice završiti 50 polaznika. Zajednica je projektom uključila i dva volontera.

Radionice su se u Zadru provele u prostorijama Aerokluba Zadar kroz mjesec svibanj, 2023. godine. Zadarski polaznici intenzivno su radili na svojim trajektima, upoznavali se konstrukcijskim dijelovima trajekta, s 3D printerom i elementima trajekta isprintanih na 3D printeru koji su ukomponirali u svoj trajekt te Arduino komponentama. Svi polaznici uspješno su izradili svoju maketu broda-trajekta! Svi polaznici, uključujući i one koji se do sada nisu susreli s brodomaketarstvom ili Arduinom iskazali su veliki interes za slične edukacije u budućnosti te se Zajednica nada da će im to i omogućiti. Mentor na Projektu – Šime Jukić, nastavnik u Strukovnoj školi Zadar, s velikim entuzijazmom je mentorirao i podijelio svoje znanje i iskustvo polaznicima. Veselimo se budućim radionicama, stjecanju novih znanja i vještina i brodomaketarstvu!

O projektu „Od vizije do modela“

Hrvatski savez brodomaketara zajedno s pet partnerskih organizacija (Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije) od 23. prosinca 2021. pa sve do 23. lipnja 2023. godine provodi projekt “Od vizije do modela”. Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda kojemu je cilj ojačati kapacitete organizacija civilnog društva kroz organizaciju edukativnih partnerskih radionica, kao i osmisliti i izraditi edukativni kit koji će služiti korisnicima projekta kao baza za sastavljanje maketa brodova.

Projektni konzorcij je između ostalog proveo ukupno tri radionice u području organizacijskog upravljanja i prikupljanja sredstava s ciljem jačanja kapaciteta za upravljanje organizacijom i održao ciklus od sedam radionica kroz koji su partnerske organizacije zajedno razvile edukacijski kit za neposredan rad s korisnicima. U provedbu projekta uključeno je i 5 volontera.

Projekt “Od vizije do modela” financiran je iz Poziva UP.04.2.1.11 „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ te iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske projektu “Od vizije do modela” dodijeljeno je 459.966,06 HRK od čega bespovratna sredstva iznose 100% (85% osigurava se iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna).

Sve osobe koje žele saznati više informacija o projektu mogu se obratiti kontakt osobi Ognjenu Andriću (oandric@hsb.hr).

Možda vam se svidi i ovo ...