ŽIVOT NA OBALI, radionica uz more i u moru

Projekt STEM(ajmo!) provodi se u okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” (referentna oznaka: UP.04.2.1.10) financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta STEM(AJMO!) je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – odjel za matematiku i odjel za informatiku, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije partner je Centru tehničke kulture Rijeka na projektu STEM (AJMO!) koji se provodi kroz 2022. i 2023. godinu. Nakon uspješno provedenih edukacija partnera na projektu, zajednički smo kreirali niz zanimljivih višednevnih i jednodnevnih radionica na lokalnoj razini koje provodimo s krajnjim korisnicima sa svrhom popularizacije STEM-a. Tijekom travnja i svibnja 2023. godine provedeno je više radionica na području Grada Zadra s korisnicima od 7 – 18 godina.

Suradnici na Projektu Biljana Agić i Emir Agić, proveli su višednevnu radionicu naziva: „ŽIVOT NA OBALI“, 22.4. i 11.5.2023. godine za polaznika skupine viših razreda osnovne škole u Gradu Zadru. Polaznici radionice su se upoznali s osnovnim principima kartiranja, procjenom udaljenosti određenih točaka, određivanjem kutova, azimuta i nagiba. Praktično su izmjerili i procijenili udaljenost točaka na nasuprotnoj strani obale. Grafički su prikazali rezultate i ucrtali lokacije prikupljenih organizama. Zatim su radili inventarizaciju živih organizama na prirodnom dijelu obale i na antropogenom dijelu obale (betonski mulić). Usporedili su brojnost i gustoću pojedine vrste i broj vrsta na različitim tipovima obala te donijeti zaključak o čovjekovom utjecaju na bioraznolikost zbog ljudskih aktivnosti. Sve prikupljene organizme su učenici stavili u kadice s morskom vodom i nakon determinacije vratili u svoja prirodna staništa. Prvi dan na terenu na lokaciji Punta Bajlo ronioci Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja polaznicima su pokazivali pronađene vrste, kao i ukazivali na količinu smeća. Sami polaznici su nakon radionice pomagali u čišćenju iznesenog smeća. Radionica je bila pun pogodak za sve, a posebice za one svestrane koji se ne libe ući u malo hladnije more.

Možda vam se svidi i ovo ...