Roko Orlović, učenik OŠ Šime Budinića osvojio zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA MLADI 2024.

Roko Orlović, učenik OŠ Šime Budinića osvojio zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA MLADI 2024.

U svibnju, 2024. godine u Zagrebu je održana 24. izložba inovacija mladih INOVA-MLADI 2024. u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i udruga mladih inovatora. Radi se o najvećem događaju inovacija u RH koji od 2001. okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz naše zemlje, ali i inozemstva.

Prvenstveni cilj izložbe je promocija inovatorstva među mladima i okuplja učenike osnovnih i srednjih škola, studente i njihove mentore koji pokazuju svoje kreativne sposobnosti u osmišljavanju i izradi inovacija. Zatim se izaberu i nagrade najbolje inovacije. Na ovogodišnjoj izložbi izložene su 384 inovacije koje su plodovi rada učenika osnovnih škola, srednjih škola i studenata uz sudionike iz gotovo cijele Republike Hrvatske, na izložbi sudjelovali i gosti izlagači iz Ukrajine, BiH, Rumunjske, Malezije i Tajvana. Prezentacija radova je izazvala veliki interes posjetitelja izložbe, a rezultati su objavljeni 24. svibnja 2024. godine.

Na izložbi je sudjelovao i Roko Orović, učenik 6. razreda OŠ Šime Budinića koji je izlagao rad “Marcano Space X5 Car”, a mentori učenika su profesori Tamara Valčić i Josip Orović. Roko je izradio 3D model automobila na daljinsko upravljanje baziranog na Arduino platformi. Proces izrade „Marcano Space X5 Car“, uključuje 3D modeliranje i printanje karoserije automobila te ugradnju dijelova šasije i sklopovlja za upravljanje modelom automobila. Integrirani senzori, motori i elektroničke komponente omogućuju kontrolu različitih aspekata vozila, uključujući brzinu, smjer kretanja i svjetla. Servomotor omogućava automatsko podizanje i spuštanje haube, dok mekanumski kotači omogućuju kretanje vozila u svim smjerovima i olakšavaju upravljanje. Automobilom se upravlja bežično putem Bluetooth modula, koji omogućuje kontrolu svih njegovih funkcija preko mobilne aplikacije. Model automobila može se koristiti kao interaktivni alat za poticanje interesa učenika za STEM područje kroz praktično iskustvo i multidisciplinarni pristup učenju.

Osim brojnim posjetiteljima, Roko Orović je prezentirao rad i pred ocjenjivačkim sudom koji je na temelju razgovora s autorom i ocjenom funkcionalnosti, ali i inovativnosti vrednovao rad u cjelini. Prezentacija i funkcionalnost modela Marcano Space X5, vrednovani su najvišom ocjenom, što je zadarskom učeniku donijelo zlatno odličje i time ga svrstalo među najbolje mlade inovatore u Hrvatskoj.

Kao najbolji mladi inovator, pozvan je predstaviti rad i sudjelovati na 48. hrvatskom salonu inovacija INOVA-BUDI UZOR 2024 s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu u periodu od 16.-18. listopada 2024., te na 16. nacionalnu izložbu inovacija mladih MLADI & INOVACIJE koja će se održati u rujnu 2024. u Matuljima.

Rokov uspjeh rezultat je velikog truda, brojnih sati, dana i mjeseci posvećenosti, pri čemu je svaki pokušaj, kao i svaka greška služila kao motivacija i pouka za daljnji napredak.

Ovaj uspjeh, kao dokaz izvrsnosti će poslužiti daljnjem poticanju mladih inovatora, dok je Roko Orović inspiracija i uzor ostalim učenicima za daljnje istraživanje i stvaranje.

Možda vam se svidi i ovo ...