ODRŽANO 29. DRŽAVNO PRVENSTVO U RAKETNOM MODELARSTVU ZA DJECU I MLADEŽ – OBROVAC 2024.

U subotu, 25. svibnja 2024. u Obrovcu, na Žegarskom polju, održano je 29. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu za djecu i mladež. Natjecanje je organizirao Hrvatski astronautički i raketni savez, u suradnji s Udrugom tehničke kulture Faust Vrančić, Srednjom školom Obrovac, Astronomsko-astronautičkim društvom Zadar i Amaterskim raketno-astronautičkim klubom Dubrava – Zagreb, a pokrovitelj natjecanja bila je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Učenici su se natjecali u kategorijama nacionalne klase u raketnom modelarstvu za mladež: 1. učenici osnovnih škola – rakete s padobranom i rakete s trakom, promjera f18 i 2. učenici srednjih škola – rakete s padobranom i rakete s trakom, promjera f40.

Prvenstvo je okupilo učenike osnovnih i srednjih škola iz RH, koji su natjecanju pristupili u pratnji svojih mentora iz škola, udruga, klubova i saveza, odnosno svih institucija koje njeguju i ustraju u populariziranju raketnog modelarstva kao sportsko-tehničke discipline. Cilj natjecanja bio je što duže održati lansiranu raketu u zraku, pri čemu se vrijeme mjerilo od trenutka lansiranja rakete do njezina prizemljenja uz pomoć padobrana ili trake (strimera). Kako bi se pravilno izmjerilo i zabilježilo ostvareno vrijeme leta te se provjerila ispravnost pojedine rakete, natjecanje se održalo pod budnim okom sudaca. Naravno, vrijeme leta uvažavalo se samo ako su bili zadovoljeni i svi kriteriji za kvalitetan let rakete (stabilna putanja leta, zadržavanje motora unutar trupa rakete, ostanak unutar određenog kuta prilikom polijetanja, ispravno otvoren strimer i padobran…). Sve navedeno iziskuje kvalitetnu pripremu, ulaganje mnogo rada i truda, kao i posjedovanje specifičnih znanja u ovom području tehnike, čega na natjecanju nije nedostajalo. Svi natjecatelji imali su priliku lansirati svoje rakete unutar tri turnusa po kategoriji, a s krajem zadnjeg turnusa označen je i kraj natjecanja. Po završetku prvenstva proglašeni su individualno najuspješniji natjecatelji, kao i najuspješnije ekipe te su svima dodijeljena priznanja, najuspješnijim timovima pehari za osvojena ekipna mjesta te medalje najuspješnijim učenicima za individualne rezultate.

Članovi UTK Faust Vrančić iz Obrovca, ostvareni rezultati:
Individualno: Lorena Sekulovski 3. mjesto iz strimera

Ekipno: – Eni Melani Modrić, Lorena Sekulovski i Ivona Tot 2. mjesto iz strimera i 2. mjesto iz padobrana

-Roko Brkić, Leona Tot i Bruno Petak 3. mjesto iz strimera i 3. mjesto iz padobrana

U osnovnoškolskoj kategoriji sudjelovalo je sedam ekipa iz Splita – predstavnici OŠ Kman-Kocunar (KMT Kmanko), OŠ Bol, OŠ Split 3 i ZTK grada Splita. Među najuspješnijim učenicima (ekipno) 29. Državnog prvenstva našao se i Bruno Petak, kojega je za natjecanje pripremao predsjednik ZTK grada Splita i član DPTK Split, Martin Olujić. Bruno Petak, kao predstavnik ZTK grada Splita, u mješovitoj ekipi s učenicima UTK Faust Vrančić osvojio je 3. mjesto u ekipnim kategorijama raketa s trakom i padobranom.

Možda vam se svidi i ovo ...