REKORDAN BROJ PRIJAVLJENIH EKIPA NA MODELARSKOJ LIGI 2024.!

Dana 7. svibnja 2024. godine u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića održano je Županijsko natjecanje iz Modelarske lige Zadarske županije.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) provodi u svim županijama i Gradu Zagrebu u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. Ekipa se sastoji od dva učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor.

Natjecatelji unutar svake ekipe zajednički izrađuju jednak projektni zadatak tijekom: 3 puna sata (180 min) na županijskoj razini.

Suorganizator ove godine bili su Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Društvo pedagoga tehničke kulture Zadarske županije i Strukovna škola Vice Vlatkovića. Na natjecanju sudjelovalo je ukupno 18 ekipa (36 učenika) iz 17 škola sa 16 mentora. Natjecanje je započelo u 12:00 sati i završilo u 16:00 sati.

Natjecanje su otvorili i održali uvodni govor Renata Čizmin ispred Društva pedagoga tehničke kulture Zadarske županije i Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića. Pobjednici (1. mjesto) na županijskoj razini plasirali su se na državno natjecanje koju će organizirati Hrvatska zajednica tehničke kulture u Stubičkim Toplicama od 17.-19.svibnja. Svim učenicima su podijeljene pohvalnice za sudjelovanje, mentorima zahvalnice, i priznanja učenicima za osvojena prva tri mjesta.

Ekipe učenika trebale su za izraditi tehničku tvorevinu „Model stolice za ljuljanje“ sa alatima i strojevima za obradu drva prema dobivenim uputama i tehničkim crtežima. Nakon izrade rada ocjenjivačko povjerenstvo bodovalo je sve radove te su ostvareni sljedeći rezultati:

1. Mjesto

-Asim   Odobašić, Osnovna škola Petar Zoranić  Nin,   mentor Andrea Valčić

-Lovre Jakovčević Osnovna škola Petar Zoranić Nin,   mentor Andrea Valčić          

2. Mjesto

-Lovre  Juras, OŠ Petra Preradovića Zadar,  mentor  Ana Marija Kovačević

-Marieta Marinović, OŠ Petra Preradovića Zadar,  mentor   Ana Marija Kovačević                               

3. Mjesto

-Dora Gospić, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, mentor Branka Bajo

-Lucijan Jurić, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, mentor Branka Bajo

Sudjelovale su škole:

Rbr.Škola ili udruga
koju predstavlja učenik
Ime i prezime mentora
1.OŠ Petra Preradovića, ZadarAna Marija Kovačević
2.OŠ Šimina Kožičića Benje, ZadarRenata Čizmin   
3.OŠ Braća Ribar, PosedarjeNedeljko Majcenović
4.OŠ V.Nazora, ŠkabrnjaBranka Bajo
5.OŠ Starigrad, StarigradMarina Baradić
6.OŠ Privlaka, PrivlakaMarina Baradić
7.OŠ Franka Lisice, PolačaMarina Baradić
8.OŠ Petar Zoranić, StankovciGoran Protega
9.OŠ Petar Zoranić NinAndrea Valčić
10.OŠ Nikole Tesle,GračacSandra Jurjević Adžić
11.OŠ Stanovi, ZadarLea Brković Barešić
12.OŠ Bartul Kašića, ZadarSlavka Oštrić
13.OŠ Krune Krstića, ZadarJasenka Čirjak
14.OŠ Petar Lorini, SaliKatarina Morović
15.OŠ Šimuna Kožičića Benje, ZadarAndrea Golem
16.OŠ Poličnik, PoličnikAna Čolak
17.OŠ Šime Budinića, ZadarTamara Valčić
18.OŠ Braće Radić, PridragaVlatka Lebo

Elementi ocjenjivanja bili su: Organizacija radnog mjesta 5 bodova; Pravilna uporaba alata i strojeva te primjena zaštite pri radu 10 bodova; Preciznost i urednost izrade pozicija uratka 10 bodova; Preciznost i urednost spajanja pozicija 10 bodova; Funkcionalnost uporabne tvorevine 10 bodova; Inovativnost i dizajn dovršenog uratka 5 bodova.

Svi učenici za sudjelovanje na natjecanju su dobili majice Modelarske lige, a za osvojena prva tri mjesta uručene su prigodne nagrade.

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića je organiziran Dan otvorenih vrata s ravnateljem Tihomirom Tomčićem koji je proveo mentore i tajnicu Zajednice, Mariju Živković školom tj. Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva.

Možda vam se svidi i ovo ...