Projekt “oSVIJESTi se” Ronilačkog kluba “KPA ZADAR” na Pašmanu

Projekt “oSVIJESTi se” na Pašmanu” Ronilačkog kluba “KPA ZADAR” ima opći cilj čišćenja lučice i plaže na dvije lokacije dvaju različitih otočnih jedinica lokalne samouprave (JLS) na otoku Pašmanu. Istovremeno, projektni tim provodi izvaninstitucionalnu edukaciju vrtićkih i školskih skupina putem interaktivnih radionica. Specifični cilj ovog projekta je povećati interes mladih za podvodne aktivnosti kako bi se aktivno uključili u buduće akcije čišćenja podmorja u svojoj zajednici i drugim zajednicama na području Zadarske županije.

Projekt je dobio financijsku potporu sredstava Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu putem Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Provedba projekta započela je početkom svibnja i trajat će najkasnije do kraja rujna 2023. godine. Tijekom tog razdoblja, projektni tim planira provesti dvodnevne akcije čišćenja na dvije različite lokacije na otoku Pašmanu.

Prva akcija provedena je u mjestu Dobropoljana u subotu, 17. lipnja 2023. godine, gdje se okupilo više od 50 volontera, uključujući članove Ronilačkog kluba “KPA ZADAR”, studente Sveučilišta u Zadru sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i lokalne stanovnike. Opremljeni potrebnom ronilačkom opremom, sudionici su se uputili u podmorje kako bi uklonili otpad koji su prijetili morskom životu. Istodobno, na obali su se organizirale radionice o recikliranju i upravljanju otpadom s ciljem poticanja održivog ponašanja među lokalnim stanovništvom. Druga akcija čišćenja bit će provedena na drugoj lokaciji na otoku Pašmanu u rujnu. Očekuje se da će projektni tim nastaviti angažirati lokalne volontere i organizirati edukativne radionice za vrtićke i školske skupine kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja morskog ekosustava.

Dobropoljana - Turistička zajednica općine Pašman

Iz KPA ZADAR:

“Tijekom prve akcije projekta ‘oSVIJESTi se na Pašmanu’ imali smo izvanredan odaziv lokalne zajednice. Sudjelovalo je više od 50 volontera, od čega više od 30 djece, što je zaista inspirativno. Cilj nam je potaknuti lokalne stanovnike da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti morskih ekosustava. Uključenost ciljanih skupina, poput vrtićkih i školskih skupina, također je ključna komponenta projekta. Za vrtićke skupine planirana je aktivnost uključivanja u akciju čišćenja s obale te razvrstavanje prikupljenog otpada po vrstama, čime se razvija svijest o potrebi razvrstavanja otpada već u predškolskoj dobi. Školske skupine razredne nastave sudjelovat će u aktivnosti prosijavanja pijeska na plažama otoka Pašmana. Budući da su plaže većinom pjeskovite, kroz sito različitih veličina, učenici će izdvojiti otpad od mikroplastike. Ova aktivnost ima za cilj podizanje svijesti o prisutnosti mikroplastike u okolišu, čime se potiče odgovorno ponašanje prema okolišu već u ranim školskim godinama”.

Možda vam se svidi i ovo ...