IZVRSNI DOJMOVI S PRVOG EKO KAMPA KORNATI

Od 14. do 18. lipnja, 2023. u Nacionalnom parku Kornati na lokaciji otoka Levrnake održao se prvi Eko-kamp Kornati.

Eko-kamp Kornati prvo je izdanje ekološko-edukacijskog projekta kojeg je inicirao Ronilački klub Sv.Roko iz Bibinja, a objeručke prihvatili svi partneri redom, murterska udruga Argonauta, kao nositelj projekta, te partneri: JU NP Kornati, kao domaćin zajedno s Ronilačkim klubom Murter-Kornati, te zadarskim partnerima Gradskim društvom Crvenog križa Zadar i Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije s Astronomskom udrugom Zadar te gostima Hrvatskim savezom brodomaketara.

Natječaj je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU – sektor za otoke. Kamp je zamišljen kao kombinacija ekoloških akcija čiščenja podmorja uz pregled podmorja na invazivne i ugrožene vrste te edukativnih sadržaja za osnovno i srednjoškolce iz područja bioraznolikosti, zaštite prirode, brodomaketarstva, astronomije i prve pomoći.

Dok su vrijedni ronioci, njih 20-ak, članovi RK Sv.Roko Bibinje i RK Murter-Kornati,  uz pomoć djelatnika JU NP Kornati s brodica i drugih volontera s obale, čistili podmorje najposječenije kornatske uvale Lojene i  Anice, 22 učenika OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnog i te 20 učenika šibenske Gimnazije Antuna Vrančića imali su raznovrsne edukativne radionice u kampu u Levrnaci.

AKCIJE ČIŠĆENJA PODMORJA

Tijekom trajanja kampa odrađene su tri eko akcije čišćenja podmorja na otoku Levrnaka.

Prva je odrađena oko polovice sidrenih plutača za nautički turizam u uvali Lojena i izvađeno je 12 vreća otpada. Uglavnom se radilo o staklenoj ambalaži, komadima tekstila koji su otpali sa brodova (ručnici, odjeća, kupaći kostimi…). Uokolo bova sakupljeno je jako puno boca od raznih alkoholnih pića i čaša.

Druga akcija je odrađena na lokaciji oko preostalih bova koje su dublje u uvali i situacija je bila gotova ista kao i kod prethodne akcije. Pitamo se da li nautičari koji se sidre na bovama zapravo većinu otpada pod bovama bace namjerno?

Treća akcija je odrađena u uvali Anica, kod porta gdje pristaju turistički brodovi iz okolnih mjesta i dovode veliki broj turista na jednodnevne izlete pa je i prikupljeni otpad je u skladu s time, odbačena plastična ambalaža, uporabni predmeti s brodova, dijelovi konopa i sajli te ribarskog pribora, te nekoliko automobilskih guma. Na ovoj lokaciji izvađeno je 3 kubična metra otpada.

Vrsta i količina otpada je u skladu s očekivanim, u usporedbi s lokacijama na obali znatno manja, ali s obzirom da se radi o nacionalnom parku onda u svakom slučaju treba raditi više na osvješćavanju posjetitelja i pravilima ponašanja u zaštićenom prostoru.

Dvije akcije provodio je RK Sv.Roko, a u trećoj su se pridružilii članovi RK Murter-Kornati. Voditelj akcija bio je iskusni ronilac, Đani Iglić iz RK. Sv.Roko, a ukupno je sudjelovalo 20 ronioca volontera.

EDUKACIJE

Osnovnoškolci 6. razreda iz Tisnog uživali su u radionici pod imenom „Priroda kao nadahnuće“ čiji je cilj bio potaknuti djecu i učitelje da prirodu koriste kao „otvorenu učionicu“ prepunu znanja, naučiti kako osluškivati i dešifrirati prirodu, potaknuti ih da traže inspiraciju u prirodi, naučiti ih kako im priroda može pomoći u svakodnevnoj brizi o fizičkom i mentalnom zdravlju i na kraju pokazati djeci kako priroda potiče na suradnju te ih i same potaknuti na altruizam. Radionicu je osmislila i sprovela Argonautina članica i stručna suradnica, Ivana Marin, magistrica ekologije mora.

Član RK Sv.Roko, Alen Petani dugogodišnji entuzijast zaštite podmorja i poznavatelj jadranske malakologije osmislio je malakološku radionicu koja je učenike obogatila za znanja i sigurno potaknula zanimanje i ljubav za istraživanjem živog svijeta u podmorju Jadrana, „U novije vrijeme su mlade generacije, u većoj mjeri, izgubile kontakt s prirodom, a time i interes za istraživanjima, proučavanjima, te razvojem znanosti. Ako ova radionica doprinese interesu mladih za znanost, makar i u malom postotku, biti ćemo zadovoljni. Malakologija se bavi proučavanjem mekušaca nekoliko razreda (školjke, puževi, glavonošci, koponošci i mnogoljušturaši), koji su vrlo bitni za održavanje eko sustava, a klimatskim promjenama i konstantnim zagađivanjem postaju vrlo ugroženi.“, rekao je Petani.

Brodomaketarsku radionicu „Mali škver“ provodio je Ognjen Andrić iz Hrvatskog saveza brodomaketara iz Rijeke kao gosti partnera Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Cilj ovih radionica bio je animirati učenike na aktivnostima vezane za očuvanje hrvatskog povijesnog, kulturnog i nacionalnog identiteta te potaknuti razvoj tehničkih znanja i vještina kroz izradu makete broda.

Astronomsku radionicu sproveli su članovi Astronomske udruge Zadar, Dalibor Bučić i Goran Maržić. Radionica je započela s malim uvodom u astronomiju i praktičnim dijelom gdje su učenici mogli naučiti i iskusiti-promatranje Sunca teleskopom. Učenici su bili jako zainteresirani ali zbog manjka vremena a pregršt sadržaja u ovom dijelu ostalo je za obraditi još mnogo uzbudljivih tema kao što su vrste teleskopa, kako izabrati mjesto za astronomska promatranja, kako se snaći na noćnom nebu i promatranje noćnog neba s teleskopima – za što će učenici morati prenoćiti u eko-kampu, što i planiramo za iduća izdanja Eko-kampa Kornati.

Članovi Gradskog društva Crvenog križa Zadar, postavili su u kampu svoj šator u kojem su učenici šibenske gimnazije Antuna Vrančića i zaposlenici JU NP Kornati obnovili svoja znanja iz prve pomoći. Svima znani, nemili događaji s tragedijom vatrogasaca na Kornatima iz 2007., te različite svjetske i nacionalne krize (pandemija, potres, rat) potaknuli su nas da edukacijski dio projekta obogatimo i radionicama prve pomoći, te podučavamo djecu i druge sudionike ovoj važnoj vještini u kriznim situacijama te ih osvjestimo i o opasnostima boravka u prirodi, potičući odgovornost prema sebi i drugima.

NOVA INICIJATIVA

Također je tijekom Eko-kampa na obali, uz plažu Lojena prikupljen značajna količina otpada koji su ostavili dnevni posjetitelji na samoj plaži. Ronilački klub Sv.Roko predložio je JU NP Kornati da uz stazu na Levrnaci koja vodi od pristaništa do plaže, bude postavljena edukativna izložba fotografija snimljenih tijekom Eko-kampa s porukom ‘I ja živim ovdje – ne bacaj otpad u moj dom’. Time se nadamo u budućnosti utjecati na turiste koji dnevno dolaze na plažu i  upozoriti ih na nužnost odgovornog ponašanja u prirodi zaštićenog područja.

NOVE VRSTE

Tijekom nagradnih zarona i samih eko akcija pronađeno je i fotografirano nekoliko novih vrsta mekušaca koji su prvi puta snimljeni i njihova prisutnost je potvrđena po prvi puta u Kornatima. Na taj je način i proširen Popis vrsta mekušaca Kornata što je višegodišnji projekt koji  RK Sv. Roko provodi  za JU NP Kornati. Time je Eko-kamp Kornati pridonio i istraživanju živog svijeta kornatskog podmorja.

Popis nađenih novih i/ili rjeđih vrsta pronađite ovdje.

OSTALE AKTIVNOSTI PROJEKTA

Do kraja projekta izdat će se pdf.knjižica sa edukativnim sadržajima, kao priručnik za edukaciju iz tema pokrivenih projektom te će se producirati video koji će promovirati ciljeve i rezultate projekta. Također će se zaključci Okruglog stola održanog na početku projekta na temu „Otpad u moru – čija je to briga?“ zajedno s Izvještajem o stanju otpada u moru na čišćenim lokacijama poslati donatorima.

Nadamo se novim kampovima i dogodine!

Možda vam se svidi i ovo ...