Održani 23. Jadranski susreti priobalnih Zajednica tehničke kulture u Rijeci

30. studenog i 1. prosinca 2023. u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka održani su 23. Jadranski susreti priobalnih Zajednica tehničke kulture u Rijeci. Ove godine na Jadranskim susretima su sudjelovali predstavnici Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Splita, Zajednice tehničke kulture Pula, Zajednice tehničke kulture Malog Lošinja, Hrvatske zajednice tehničke kulture, te naravno i domaćini – Zajednica tehničke kulture Rijeka.

Prvog dana program se održao u Astronomskom centru Rijeka na brdu Sveti Križ. Okupljene su pozdravili predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka g. Đordano Bucci i glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Zdenka Terek. Sudionicima je zatim predstavljen program obilježavanja 50. obljetnice Akademsko astronomskog društva Rijeka u 2024. godini. Predstavnici priobalnih  zajednica tehničke kulture iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Malog Lošinja i Pule su predstavili ukratko svoje aktivnosti i projekte koje provode s posebnim osvrtom na granu Astronomije. Tajnica Zajednice tehničke kulture Rijeka Tihana Kalčić je predstavila EU projekt Eco&Blue STEM, na kojem je i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije partner, kao primjer dobre prakse i suradnje s partnerskim organizacijama na nivou Republike Hrvatske. Sudionici su za kraj imali prilike i posjetiti Planetarij uz prikaz filma “Neukrotivi svemir-izvor života”. Drugog dana Jadranskih susreta predstavnici zajednica tehničke kulture i HZTK su sudjelovali na svečanosti otvaranja, kasnije i obilaska uz stručno vodstvo, međunarodne izložbe „Znanje bez granica“, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka i u suradnji s Tehničkim muzejom Slovenije u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Jadranski susreti se održavaju od 2000. godine gdje se sastaju predstavnici zajednica tehničke kulture s Jadranske obale izmjenjujući primjere dobre prakse i iskustva pri provođenju svojih programa u tehničkoj kulturi.

Možda vam se svidi i ovo ...