“Druga strana Velebita” – predavanje i projekcija dokumentarnog filma Planinarskog kluba Sveti Bernard iz Zadra u PD “Paklenica”, Zadar

Planinarski klub Sveti Bernard iz Zadra, u organizaciji PD “Paklenica” Zadar i Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, pozivaju Vas u srijedu, 6. 12. 2023. u 20 sati na predavanje i projekciju svog dokumentarnog filma: “Druga strana Velebita” u prostorijama Društva, Majke Margarite 6 – Zadar u sklopu Društvenih srijeda u PD “Paklenica”, Zadar.

Priča je to o usponima zaleđenim kuloarima na sjevernim padinama najvećih vrhova Velebita. Kratki film prikazao je drugačiju perspektivu Velebita gdje zimi vlada carstvo snijega i leda i neke nove pristupe zimskom kretanju. Iako se prvotno nije razmišljalo u tom pravcu, otkrićem nekoliko jama na nepristupačnim dijelovima grebena sa sjeverne strane, pristupilo se njihovom istraživanju. Dokumentarni film autorsko je djelo PK Sveti Bernard i snimano je na području NP Paklenica.

Planinarski klub „Sveti Bernard“, Zadar osnovan je 2012. godine kao klub koji će se baviti alpinizmom. U svojoj kratkoj povijesti članovi kluba bili su na ekspedicijama u raznim krajevima svijeta kao što su Aljaska, Sibir, Kalifornija, Škotska, Kina kao i brojni alpski vrhovi i stijene.

Predavači: Šime Jukić i Neven Zrilić

O predavačima:

Neven Zrilić – alpinist i speleolog, član PD Paklenica, Zadar, član HGSS stanica Zadar.

Šime Jukić – alpinist i instruktor sportskog penjanja, član PD Paklenica, Zadar, član HGSS stanica Zadar.

“Za nas je Velebit posebna planina i članove Kluba privlače posebno izolirana područja  koja su se zbog ratnih zbivanja dugo vremena izbjegavala. Cilj naših istraživanja prvenstveno je bilo penjanje linija (kuloara) za koje ne postoje zabilježeni usponi.

Prošli smo područje duljine 8.5 km i 500 m visinske razlike i tu našli 15 linija koje smo popeli i ocijenili prema težini. Postoje dijelovi koji još uvijek nisu osvojeni, a to najviše ovisi o dobrom balansu količine snijega i vremenskim uvjetima. Najbolji uvjeti za penjanje pokazali su se kada je temperatura ispod -10֯C na 1200m  nadmorske visine gdje nam je najčešće polazna točka, i orkanska bura na južnim padinama Velebita. Također, na nekoliko naših penjačkih izleta pronašli smo 4 jame. S obzirom na to da se nalaze na nepristupačnom terenu znali smo da ih moramo i istražiti posebno zbog toga što se nalaze na području Nacionalnog parka Paklenica, a nisu zavedene u katastar speleo-objekata. U istraživačkom dijelu i crtanju jama su nam pomogli kolege iz Speleološkog odsjeka PDS Velebit iz Zagreba.

Već početkom istraživanja javila se želja da napravimo dokumentarni film kako bi približili, posebno lokalnoj javnosti, tajne i ljepote Velebita koji se nalazi u našem okruženju i klimatološki uvelike utječe na naše živote. U realizaciji filma financijski su nam pomogli Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a sa Aeroklubom Zadar smo letjeli u dva navrata i snimali kadrove koji su se našli u filmu.  HGSS stanica Zadar nam je pomogla u opremi i vozilima, a za snimanje i montažu filma zaslužan je Tome Marčina odnosno tvrtka Reverie d.o.o.”

Možda vam se svidi i ovo ...