ZADARSKI STEM! SUDJELOVALI SMO NA 12. ZNANSTVENOM PIKNIKU U GORNJOJ STUBICI

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije sudjelovala je na dvodnevnom programu 12. Znanstvenog piknika u Gornjoj Stubici 6. i 7. listopada 2023. godine sa svojim programom naziva „ZADARSKI STEM“. Na Pikniku brojni edukatorski timovi su provodili dvjestotinjak različitih aktivnosti za oko 4000! posjetitelja. Zadarski program uključivao je četiri radionice:

  1. AUTONOMNI ROBOTI I OSNOVE LEMLJENJA PLUS IGRICA

Edukatori: Josip Kalebić iz udruge „Zadar Developers Hub“, Ivan Sambol iz udruge „Društvo informatičara Zadar“; projekt EU Zajednice KREATIVNA ŠKOLA STEM-A. Radionice u radionici odvijale su se na čak tri različita stola gdje je na jednom stolu bilo moguće zainteresiranima sklopiti autonomni robot (automobil) i daljinski upravljati robotima pomoću Mikro:Bit računala. Na drugom stolu učili su ili ponavljali osnove lemljenja i osnove strujnih krugova tj. savladavanje osnova mekog lemljenja, lemljenja elektroničkih komponenti na bušenom veronitu, te spajanje jednostavnih strujnih krugova pomoću protoboard pločica. Na trećem stolu su bile izložene dvije DIY Ping Pong Konzole u kućnoj izradi koju su zainteresirani mogli zaigrati u dvoje. Ove radionice bile su primjerene za dobne skupine djece od 6 do 11 godina i mladi od 12 do 15 godina, ali su svakako tu bili i zaigrani puno stariji  sudionici.

2. BILO KUDA KEMIJA SVUDA

Edukatorica: Ivanka Burazer, prof.; projekt EU Zajednice naziva STEM(AJMO!). Radionica je obuhvaćala kratki uvod na temu kemija svuda oko nas i u nama. Izvodile su se zanimljivi demonstracijski pokusi i razgovor s djecom o opažanjima i izvođenje zaključaka. Potom su djeca uz stručno vodstvo profesorice izvodila jednostavne pokuse i ispunjavala radne listiće, odmjeravala volumen i vagali masu tvari, zagrijavali i talili potrebni materijal koji su izlijevali u kalupe, te priredili proizvode koji spadaju u prirodnu kozmetiku-prirodni dezodorans, balzam za kožu. Oko ovog stola jako je lijepo mirisalo od eteričnih ulja. Cilj ove radionice je na jednostavni praktični primjer približiti kemiju kao prirodnu i eksperimentalnu znanost djeci, povećati interes za učenje kemije kao zanimljive znanosti koja nas okružuje u svakodnevnom životu, osvijestiti prisustvo kemije u ljudskom okolišu i njen značaj za održivi razvoj u budućnosti, razvijati praktične vještine kod djece.

3. STEM IGRA

Edukator EMIR AGIĆ, prof.; projekt EU Zajednice naziva STEM(AJMO!). Na igri su bila zastupljena razna znanstvena područja, BIOLOGIJA, KEMIJA, TEHNIČKA KULTURA, FIZIKA, MATEMATIKA. Stem igra je doživjela potpuni uspjeh na riječkom Makeathonu u sklopu projekta STEM (AJMO)!, a isto se ponovilo i na ovom pikniku. Igra je ploča s ikonama znanstvenog područja, igrač baca kockicu i izvlači karticu sa pitanjima. Igrači naizmjenično bacaju kockicu i stavljaju pijune na polja iza kojih se nalaze zadaci koje moraju riješiti da bi išli dalje. Pijun koji dođe na polje „nagrade“ dobije nagradu (slatku ili simboličnu). Svako pitanje je iz drugog znanstvenog područja.

4.ROBOTI PČELICE

Edukatori: Jasmin Agić i Paško Džaja iz udruge Zajednice „Društvo informatičara Zadar“ i Marija Živković, tajnica. Ova radionica osmišljena je za one najmanje, no primijetili smo da su se sve dobne skupine „igrale“. Radi se o podnom robotu u obliku pčelice sa strelicama i gumbima. Robot pčela kreće se lijevo-desno, naprijed-natrag. Isključivo ispravnim slijedom pokreta omogućava se da robot stigne do cilja. Roboti idu po posebnoj podlozi tj. stazi.

Nakon uspješno provedenih europskih projekata na kojima smo bili i nositelji i partneri u 2022. i 2023. godini, kupljena je vrijedna oprema, osmišljene su zanimljive STEM radionice, educirano je osoblje, članovi udruga Zajednice i volonteri te ponajviše djeca i mladi, a opremu i osmišljene aktivnosti Zajednica je dužna i voljna provoditi i dalje, uz daljnju edukaciju kod popularizacije STEM-a s ciljem jačanja svojih kapaciteta. Tako smo za vrijedne sudionike/ce naših projekata uključili u drugi dan Piknika, pa su djeca, mladi, volonteri i članovi udruga Zajednice, u subotu, 7.10.2023. stigli u Gornju Stubicu i educirali se iz svih područja znanosti. Kako izlet ne bi prošao bez kulturnog uzdizanja, Muzej seljačkih buna proveo je našu grupu kroz prostorije te ispričao o burnoj prošlosti Gupčevog kraja. Za sudionike Piknika osigurali smo i ručak. Vrijeme je bilo idealno za sve aktivnosti koje smo proveli i zaista uvjerili sve da je ZNANOST ZABAVNA!

EU PROJEKTI ZAJEDNICE

KREATIVNA ŠKOLA STEM-A

STEM(AJMO!)

AGROSTEM

OD VIZIJE DO MODELA

——–ZNANOST JE ZABAVNA!————

Opis programa Piknika: Prvog dana su Znanstveni piknik posjetile organizirane školske grupe, a drugog dana uglavnom obitelji s djecom. Svečano otvorenje su svojim prisustvom i prigodnim govorima uveličali: župan Krapinsko-zagorske županije g. Željko Kolar, veleposlanik Republike Austrije g. Josef Markus Wuketich, veleposlanik Republike Slovenije g. Gašper Dovžan, izaslanik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković g. Marko Košiček, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba g. Branko Ančić, pomoćnik ravnatelja za podršku poslovanju ustanove CARNET g. Ivan Šabić, načelnik općine Gornja Stubica g. Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Gornje Stubice g. Nikola Gospočić, voditeljica Muzeja seljačkih buna gđa. Vlatka Maligec i predsjednica Udruge Profesor Baltazar gđa. Tatjana Jakšić.
U petak je u prostoru Muzeja seljačkih buna održano zanimljivo predavanje za nastavnike/mentore i panel na kojem su sudjelovali Boris Jokić, Marko Košiček, Kristina Duvnjak, Krešimir Čanić i Anja Batel. Teme predavanja su bile: “Ulovljeni između školskog igrališta i Tik Toka – odrastanje u digitalno doba”, te “STEM – od popularizacije do edukacije“. 

Što je Znanstveni piknik ?

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Organizator
Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar. Udruga profesor Baltazar promiče pozitivne vrijednosti koje predstavlja lik profesora Baltazara, odnosno sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti.

Partneri
Partneri suorganizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNET i Mreža popularizatora znanosti.

ZEZ centar
Posljednjih godina Udruga profesor Baltazar s mnogobrojnim partnerima razvija projekt ZEZ Centar (Znanstveno edukativno-zabavni centar) koji bi se po uzoru na svjetske modele znanstvenih centara, poput Kopernika u Varšavi ili Exploratoriuma u San Franciscu, otvorio i u Hrvatskoj, te omogućio svim uzrastima da se zaljube u znanost, u njoj uživaju i uče kroz zabavu. Veliko priznanje projektu je priključivanje Instituta Ruđer Bošković, kao najznačajnije znanstvene institucije u regiji.

Možda vam se svidi i ovo ...