Dan astronomije s Antunom Radonićem

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije u suradnji s Astronomskom udrugom Zadar i Hrvatskim geografskim društvom – Zadar održali su DAN ASTRONOMIJE u srijedu, 13. listopada 2021. godine. Dan astronomije financiran je iz sredstava javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zadra i Zadarske županije za 2021. godinu.

Program:

  • Promatranje Sunca solarnim teleskopima na mulu zadarske rive

Astronomska udruga Zadar

Obala kralja Pera Krešimira IV – 23000 Zadar

Od 16.00 sati

  • Antun Radonić

Čudesni svjetovi Sunčevog sustava

Javno znanstveno – popularno predavanje

Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru

Ulica Mihovila Pavlinovića 1 – 23000 Zadar

18.30 sati

  • Promatranje noćnog neba teleskopima na mulu zadarske rive s astronomom Radonićem

Astronomska udruga Zadar

Ispraćaj Venere na jugozapadu, promatranje Mjeseca, Jupitera i Saturna na jugu i Plejada na istoku

Obala kralja Pera Krešimira IV– 23000 Zadar

Od 20.00 sati

O predavanju…

Čudesni svjetovi Sunčevog sustava

Kad smo u školi učili o Sunčevu sustavu, nismo ni sanjali koliko je uzbudljiviji i zanimljiviji od onog što je pisalo u udžbenicima. Nisu to očekivali čak ni znanstvenici s bujnom maštom. 

Posjetitelji su upoznati koliko su raznovrsna i čudesna mnogobrojna tijela našeg planetarnog sustava. Govorili smo o najnovijim istraživanjima na površini planeta Marsa i o prvom robotskom helikopteru na Marsu. Posebno je riječ o atmosferama drugih planeta. Jedan mjesec, velik poput našeg Mjeseca, najaktivnije je poznato vulkansko tijelo. Neki mjeseci ispod svoje ledene kore skrivaju čitave oceane. Neki imaju ledene gejzire. Posebno iznenađenje za sve bio je daleki patuljasti planet Pluton. Vidjet ćemo i kako izgleda jedno manje tijelo u Kuiperovom pojasu, najdalje koje je snimljeno iz blizine. 

O predavaču….

Ante Radonić

Antun Radonić rođen je u Korčuli. Više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao više od osam stotina javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice ‘Čovjek i svemir’ (od 1970). Često na raznim radijskim i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1996. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskoga radija utorkom koja se emitira od 20 do 22 sata. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

Možda vam se svidi i ovo ...