Arheologija aviona iz Drugog svjetskog rata


Predavanje naziva ARHEOLOGIJA AVIONA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA će se održati u četvrtak, 2. ožujka 2023. godine s početkom u 18 sati u Muzeju antičkog stakla Zadar.

Predavanje u organizaciji Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, Aerokluba Zadar i Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Predavači: Paolo Iglić, ronilac, član RK Sv. Roko i HGSS-Stanice Zadar i Ted Vrkić, tajnik Aerokluba Zadar.

Više o predavanju:

Podmorje otoka Visa poznato je po brojnim olupinama brodova, ali i aviona iz Drugog svjetskog rata. Godine 2017. proveden je projekt pronalaska posmrtnih ostataka članova posade na olupini bombardera B-24 „Tulsamerican“. Sličan projekt je proveden i 2020. godine, također u moru u okolici otoka Visa na olupini bombardera B-17. Takve projekte diljem svijeta provode znanstvenici pod agencijom vlade SAD-a imena DPAA. Misija te agencije je pronalazak i povratak posmrtnih ostataka osoblja svih grana američkih oružanih snaga. Član timova na oba spomenuta projekta je bio i ronilac Paolo Iglić, član RK sv. Roko. Zbog interesa ronilaca u samom klubu napravljeno je predavanje na temu oba projekta. Kako se tema tiče i ronjenja i aviona u suradnji s Aeroklubom Zadar i uz podršku Zajednice tehničke kulture Zadarske županije napravljeno je prošireno predavanje koje je dosad održano nekoliko puta na više lokacija koje uključuju i Sveučilište u Zadru, druge ronilačke klubove iz susjednih gradova i druge prijateljske udruge.

Možda vam se svidi i ovo ...