Aktivnosti Kreativne škole STEM-a

Naslov:

U mjesecu rujnu 2023.  u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, članica udruga i Čistoće Zadar okolo i ispod gradskog mosta održala se ekološka akcija „DAJ RUKU ZA ČISTE JAZINE“. Udruge i članovi Zajednice predstavili su se  posjetiteljima te ponosno pokazali svoje programe, tvorevine i projekte. Ovom prigodom svi zainteresirani  imali su priliku zaigrati računalne igrice – Pčelica, Kviz o vjeru, Gdje pripada? koje su nastale tijekom održavanja pilot radionica  Kreativne škole STEM-a za djecu i mlade.

U listopadu 2023.  predstavnici  Zajednice sudjelovali su  na dvodnevnom programu 12. Znanstvenog piknika u Gornjoj Stubici  s  programom naziva ZADARSKI STEM. Na Pikniku brojni edukatorski timovi su provodili dvjestotinjak različitih aktivnosti za oko 4000! posjetitelja. Zadarski program uključivao je četiri radionice. Jedna od  radionica odnosila se na učenje osnova lemljenja i  strujnih krugova tj. savladavanje osnova mekog lemljenja, lemljenja elektroničkih komponenti na bušenom veronitu, te spajanje jednostavnih strujnih krugova pomoću protoboard pločica kao dio procesa dobivanja konačnog proizvoda – meteorološke stanice koja se izrađivala u Kreativnoj školi STEM-a.

Tijekom studenog 2023. održao se drugi ciklus radionica 3D PRINTANJA“ za zainteresiranu javnost u svrhu održivosti projekta, a  u suradnji sa Zajednicom i projektnim partnerom te punopravnom članicom udrugomZadar Developers Hub. Vrlo svrhovita radionica provela se  s polaznicima koji su većinom nastavnici informatike iz osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Prva radionica održana je 11.11.2023. tijekom koje je voditelj Josip Kalebić iz udruge „Zadar Developers Hub“ predstavio teme upoznavanja i rada s 3D printerom, vrste filamenata, priprema gotovog 3D objekta za printanje. Druga radionica održana je 19.11.2023. na kojoj se započelo 3D modeliranje i izrada 3D jednostavnih modela dok se na trećoj radionici 25.11.2023. izrađivalo složenije 3D modele. Veliki interes za sudjelovanje na ovoj radionici pokazuje i organiziranje radionica u dvije grupe.

Radujemo se nastavku provedbe  naših aktivnosti  u ugodnom druženju  i kreativnoj atmosferi!

Galeriju fotografija pogledajte u nastavku.

Možda vam se svidi i ovo ...