SOLITARNE PČELE – radionica STEM(AJMO!) U OŠ Krune Krstića u Zadru

Projekt STEM(ajmo!) provodi se u okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” (referentna oznaka: UP.04.2.1.10) financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta STEM(AJMO!) je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – odjel za matematiku i odjel za informatiku, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije partner je Centru tehničke kulture Rijeka na projektu STEM (AJMO!) koji se provodi kroz 2022. i 2023. godinu. Nakon uspješno provedenih edukacija partnera na projektu, zajednički smo kreirali niz zanimljivih višednevnih i jednodnevnih radionica na lokalnoj razini koje provodimo s krajnjim korisnicima sa svrhom popularizacije STEM-a.

U mjesecu prosincu, 2022. godine, prof.dr.sc. Janja Filipi sa studija Primijenjene ekologije u poljoprivredi Sveučilišta u Zadru i suradnica na Projektu održala je višednevnu radionicu „SOLITARNE PČELE“ u Osnovnoj školi Krune Krstića u Zadru za ukupno 14 učenika skupine viših razreda osnovne škole.

Polaznici su se imali prilike upoznati s vrstama solitarnih pčela, njihovoj ulozi te razlikovanje pčela uz pomoć dokumentacije za prepoznavanje te razlici solitarnih vrsta koje se mogu useliti u kućice. Polaznici su i mjerili trstiku kako bi adekvatno pripremili materijal za završetak nastambi / kućica za ove vrijedne vrste.

Možda vam se svidi i ovo ...