Astronomska udruga Zadar dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu!

Dana 15. prosinca 2023. godine, u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu održana je svečanost uručenja Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu.

GODIŠNJA NAGRADA Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu – pravnim osobama dodijeljena je tako Astronomskoj udruzi Zadar na prijedlog Društva informatičara Zadar. Udruga je nagrađena za doprinos promicanju i unapređivanju astronomije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Zadarske županije.

Astronomska udruga Zadar osnovana je 2019. godine u Zadru i od svoga osnivanja okuplja oko 22 člana – zaljubljenika u Astronomiju na području Zadarske županije. Punopravna je članica Zajednica tehničke kulture Zadarske županije. Pokretanje Astronomske udruge Zadar poklopilo se s početkom pandemije Covida-19. Udruga je u okviru cjelogodišnjeg projekta nastojala približiti astronomiju kroz predavanja različitim dobnim skupinama, održavala je astronomske radionice te promatranja s teleskopima na više lokacija u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. U otežanim uvjetima za druženja i rad, udruga je tijekom 2020. godine organizirala oko 50 različitih aktivnosti. Isto tako održala je 48 različitih aktivnosti u 2021. godini. U 2022. godini organizirala je i provela 47 različitih aktivnosti: astronomske radionice i predavanja, javna promatranja noćnog neba s teleskopima i fotografiranja noćnog neba, javna promatranja i fotografiranja Sunca kroz više teleskopa, malu školu astronomije, tečaj astrofotografije, astronomske večeri te dvije aktivnosti za Hrvatsku zajednicu tehničke kulture na Ljetnoj školi tehničke kulture koja je održana na Boriku, u Zadru. Tijekom godine sudjelovala je na manifestacijama kao što su dani tehničke kulture, dani astronomije, te na školama astronomije u suradnji sa Centrom za projekte, znanost i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Gradom Zadrom, Zadarskom županijom, Uredom za udruge vlade RH i Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije.


O nagradi….

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos u djelovanju i promicanju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj tijekom dugogodišnjeg profesionalnog ili dobrovoljnog rada u udrugama tehničke kulture, zajednicama tehničke kulture, nacionalnim savezima tehničke kulture i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincima i pravnim osobama za izuzetan doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2022. godini. Godišnja nagrada može se dodijeliti skupini pojedinaca, ako je ostvarenje koje se nagrađuje rezultat njihova zajedničkog rada. Ako se nagrada dodjeljuje skupini pojedinaca, članovi skupine ravnopravno dijele nagradu.

Dobitnicima su nagrade uručili predsjednik Odbora za Nagradu HZTK Bogomir Hren, predsjednik HZTK Damir Tomić i glavna tajnica HZTK Zdenka Terek.

Dobitnici Nagrade za 2022. godinu:

I. NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Hrvatske zajednice tehničke kulture

1. Martin Olujić, učitelj tehničke kulture i fizike, (umirovljenik), Split

II. GODIŠNJA NAGRADA Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu – pojedincima

1. Ivan Dejanović, dipl. ing. elektrotehnike, Rokovci – Andrijaševci

2. Danko Kočiš, Đakovo

3. Josip Marasović, mag. oec., Split

4. Antun Petrlić, prof. PTO-a, Bjelovar

5. Maja Prgomet, Split

III. GODIŠNJA NAGRADA Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu – pravnim osobama

1. Astronomska udruga Zadar, Zadar

2. Fotoklub Zagreb, Zagreb

3. Jedriličarski klub Zenta, Split

4. III. osnovna škola Varaždin, Varaždin

5. Zajednica tehničke kulture Grada Belog Manastira, Beli Manastir

Također, hvala Savez izviđača Hrvatske na donošenju Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture! 💛

  1. Astronomska udruga Zadar, Antuna Barca 3A, 23000 Zadar
    Predlagatelj: Društvo informatičara Zadar, Davorina Bazjanca 25, 23000 Zadar

Možda vam se svidi i ovo ...