28. Državno natjecanje u raketnom modelarstvu, Vrlika, 14.10.2023.

28. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu održano je 14. listopada 2023. godine u Vrlici u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza. Suorganizatori natjecanja bili su Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj i Amaterski raketno astronautički klub Dubrava-Zagreb, domaćin Osnovna škola Milana Begovića, a pokrovitelji Grad Vrlika i Turistička zajednica grada Vrlike. Na natjecanju je sudjelovalo preko 60 učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Zagreba (ekipe ARAK Dubrava, Osnovne škole Frana Krste Frankopana), Cerića (AK Fenix Cerić), Obrovca (ekipa UTK Faust Vrančić), Sinja (ekipe ZTD Sinj), Omiša (OŠ J. Pupačić (KMT Punta) i Splita (ekipe OŠ Kman-Kocunar (KMT Kmanko), OŠ Bol, OŠ Split 3, Zajednice tehničke kulture grada Splita i udruge Meštri o’ tehnike).

Cilj natjecanja bio je što duže održati lansiranu raketu u zraku, pri čemu se vrijeme mjerilo od trenutka lansiranja rakete do njezina prizemljenja uz pomoć padobrana ili trake (strimera). Svi natjecatelji imali su priliku lansirati svoje rakete unutar tri turnusa po kategoriji, a s krajem zadnjeg turnusa označen je i kraj natjecanja. Učenici su se natjecali u dvije kategorije – rakete s padobranom i rakete sa strimerom, pojedinačno i ekipno. Po završetku prvenstva proglašeni su individualno najuspješniji natjecatelji, kao i najuspješnije ekipe, te su svima dodijeljena priznanja, najuspješnijim timovima pehari za osvojena ekipna mjesta te medalje najuspješnijim učenicima za individualne rezultate.

Rezultati Udruge tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca:

POJEDINAČNO (Kategorija S 6 strimeri, kategorija S 3 padobrani):

Lorena Sekulovski S-6, 1. mjesto Marija Anić S-3, 1.mjesto

Leona Tot S-3, 3. mjesto

Ivona Tot S-6, 3. mjesto

EKIPNO (Kategorija S 6 strimeri, kategorija S 3 padobrani):

Marija Anić, Lorena Sekulovski, Eni Melani Modrić: 1. mjesto S-3 i 1. mjesto S-6

Ena Modrić, Ivona Tot, Leona Tot: 2. mjesto S-3 i 3. mjesto S-6

Tonia Maričić, Mihaela Jurjević, Dora Šoša: 3. mjesto S-3

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije su-financirala je Udrugu Faust Vrančić iz Obrovca za provođenje ovog programa.


Možda vam se svidi i ovo ...