VOSAK, PČELA I PRIRODNA KOZMETIKA, višednevna radionica projekta “STEM(AJMO!)

Projekt STEM(ajmo!) provodi se u okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” (referentna oznaka: UP.04.2.1.10) financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta STEM(AJMO!) je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – odjel za matematiku i odjel za informatiku, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije partner je Centru tehničke kulture Rijeka na projektu STEM (AJMO!) koji se provodi kroz 2022. i 2023. godinu. Nakon uspješno provedenih edukacija partnera na projektu, zajednički smo kreirali niz zanimljivih višednevnih i jednodnevnih radionica na lokalnoj razini koje provodimo s krajnjim korisnicima sa svrhom popularizacije STEM-a. Tijekom travnja i svibnja 2023. godine provedeno je više radionica na području Grada Zadra s korisnicima od 7 – 18 godina.

Nastavnica kemije i biologije Ivanka Burazer, suradnica na Projektu, održala je višednevnu radionicu „VOSAK, PČELA, PRIRODNA KOZMETIKA“ 3. i 4. travnja 2023. godine za polaznika skupine viših razreda osnovne škole.

Polaznici radionice su se upoznali kroz prezentaciju kako nastaje vosak, igrali su interaktivna igru o važnosti pčela za živi svijet, upoznali su se s radnim materijalom nakon čega su pristupili radionici izrade prirodne kozmetike i balzama. Polaznici su izradili svoju prirodnu kozmetiku i mjerili što se upija brže u kožu, odigrali su i kviz znanja. Nakon svega osmišljavali su svoj vizual za naljepnicu za posudicu za balzame i izabrali najljepši vizual. Kozmetičke proizvode ponijeli su svojim kućama. Uključena područja STEM-a bila su biologija, kemija, fizika, matematika i informatika.

Možda vam se svidi i ovo ...