SVETI OTOK – 6. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva Foto kluba Kornat

Otvorena 6. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva Foto kluba Kornat uz podršku ZTK Zadarske županije pod nazivom Sveti otok u udruzi Otočni sabor, Ul. R.K. Jeretova 5, 23000 Zadar.

U prostoru-salonu udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor u Zadru, Ulica R. K. Jeretova 5, otvorena je 6. međunarodnu likovnu izložbu vjerskih motiva „Sveti otok“, 18. prosinca 2019. u organizaciji foto kluba „Kornat“, a priređena je pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Voditelj izložbe je Ante Jaša, dobitnik počasnog međunarodnog fotografskog zvanja Artist i Ekscelencija EFIAP, uredio je katalog i napisao tekst.

Fotograf Silvio Panović u osvrtu o izložbi kazao je: „Likovna djela za 6. međunarodnu likovnu izložbu vjerskih motiva Sveti otok izabrana su od 182 autora iz 12 zemalja s djelima u raznim likovnim tehnikama.

Zlatnu plaketu dobio je Ivica Vihar za sliku „Zaštitnica pomoraca“. Autor je u crno bijeloj tehnici naslikao prijevoz Gospe Snježne brodom. Skupina brodova plovi u prednjem planu, a kip Majke Božje uzdiže se iza njih. Majka Božja s djetetom Isusom u naručju i raširenim plaštem kao prati i bdije nad plovidbom brodova. U pozadini slike je svetište Gospe Snježne iz kojeg je procesija krenula.

Srebrnom plaketom nagrađen je Marko Longin za svjetlopis „Crkva sv. Lovre“. Snimka je to crkve s krajolikom u crnobijeloj tehnici. Raslinje u prednjem planu i nebo blago zamućeni, a crkva je obasjana mjesečinom. Pun Mjesec iznad  crkve s aurom upotpunjuje ugođaj.

Brončanu plaketu dobio je Čedomil Gros za svjetlopis „Crkva Sv. Karla Boromejskog“. Crkva s zvonikom je u središtu slike. Na modroj pozadini neba bijeli oblaci se od crkve šire u visinu neba, a to sliku čini dinamičnom i mističnim.

Diplome ocjenjivačkog odbora dobili su autori: Miljenko Brezak za svjetlopis „Papa Ivan Pavao II. u Selcima” – snimak obasjanog kipa u predvećerje, zatim Tina Kovač za svjetlopis „Molitva“ – snimak kipa Majke Božje u perivoju čempresa, te Višnja Makek za svjetlopis „Naša baština“ – jednostavnost ovalnog oblika škropionice i kvadratnog prozora.“

Zatim su podijeljene nagrade, a autorima koji nisu mogli biti nazočni uručiti će im se nagrade posredstvom pošte.

U programu otvorenja sudjelovali su: Atilio Orović kantautor izveo je nekoliko svojih pjesama uz pratnju gitare i Ante M. Šarunić vrlo nadahnuto izveo je krasnoslovljem svojih nekoliko pjesama. Željko Vidović predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije čestitao je sudionicima izložbe i organizatorima te proglasio izložbu otvorenom.

Izložba ostaje otvorena do blagdana zaštitnice Zadra Sv. Stošije 15. 1. 2020.

Fotografije:

Otvorenje 6. međunarodne izložbe Sveti otok

Aleksander_Cufar_Jamnik_Z400

Čedomil_GROS_Crkva_Svetog_Karla_Boromejskog

Ivica_Vihar_Zaštitnica_pomoraca

Simon_Kovacic_Caorle_83

Tomislav_Marijan_Bilosnic_Svetac i njegova

Zrinka_Balabanic_Bazilika_sv_Justine

Možda vam se svidi i ovo ...