Suradnja UNICEF-a i Zajednice

UNICEF i HUKI (Hrvatski ured za kreativnost i inovacije) organizirali su UPSHIFT radionicu u Petrčanima od 12. do 14. studenoga 2022. godine za 10 odabranih timova koji uz pomoć stručnih mentora uče kako od prepoznavanja problema doći do inovativnog rješenja. Tijekom radionice sudionici su imali priliku steći nova i primjenljiva znanja i poznanstava te su izabrana 3 tima koji će dobiti i financijsku podršku te 3-mjesečnu mentorsku podršku da svoje ideje pretvore u stvarnost. Sudjelovalo je 45 učenika osnovnih i srednjih škola okupljenih u 10 timova.

UPSHIFT program provodi se u okviru programa ZABUM (Za budućnost mladih),a cilj je pružiti mladima mentorstvo, iskustvo i znanje te priliku svima koji imaju želju i volju da postanu pokretači pozitivnih promjena. UPSHIFT čini i trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Na radionici se stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi (od 13 do 19 godina) sami okupljaju svoje timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti.

Marija Živković, tajnica Zajednice i Petra Magaš Faričić, voditeljica projekta Kreativna škola STEM-a, zadnji dan radionice imale su čast i zadovoljstvo biti u stručnom žiriju kojem su sudionici projekta predstavili svoja idejna rješenja te su i zajedno s HUKI-jem i UNICEF-om odabrale pobjedničke timove.

Timovi koji su dobili mentorsku i financijsku podršku:

TIM 3 iz Osnovne škole Sukošan kojeg su činile Karla K., Mia K., Nika B. i Gabrijela K., uz pomoć svoje mentorice Lane, se bavio problemom manjka izbornih predmeta u školi.

TIM 6 iz Osnovne škole Krune Krstića iz Zadra, kojeg su činili Mihaela M., Luigi Č., Niki B., Laura M. i Nea V., uz svoju mentoricu Nikolinu, bavili su se izazovom inkluzije osoba s invaliditetom u društveni život lokalne zajednice.

TIM 8 iz Osnovne škole Ivana Meštrovića, Šibenik, kojeg su činili Stipan R., Jakov Z., Lucija Z. i Lea K., uz svoju mentoricu Emu, bavili su se ugroženim morskim staništem plemenite periske.

Čestitamo svim timovima!

Fotografije preuzete: https://web.facebook.com/zabuducnostmladih?_rdc=1&_rdr

Možda vam se svidi i ovo ...