STEM U PLIĆAKU!

Projekt STEM(ajmo!) provodi se u okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” (referentna oznaka: UP.04.2.1.10) financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta STEM(AJMO!) je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – odjel za matematiku i odjel za informatiku, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije partner je Centru tehničke kulture Rijeka na projektu STEM (AJMO!) koji se provodi kroz 2022. i 2023. godinu. Nakon uspješno provedenih edukacija partnera na projektu, zajednički smo kreirali niz zanimljivih višednevnih i jednodnevnih radionica na lokalnoj razini koje provodimo s krajnjim korisnicima sa svrhom popularizacije STEM-a. Tijekom travnja i svibnja 2023. godine provedeno je više radionica na području Grada Zadra s korisnicima od 7 – 18 godina.

Suradnici na Projektu Emir Agić i Đani Iglić, proveli su višednevnu radionicu naziva: „STEM U PLIĆAKU“, 22.4. i 8.5.2023. godine za polaznika skupine viših razreda osnovne škole u Gradu Zadru. Polaznici radionice su na različitim odabranim pozicijama niske obale uzorkovali tri različita tipa morskog dna: pjeskovito, kameno i muljevito. Na jediničnoj površini promatra se napučenost pojedinih vrsta/ rodova, prostim okom i podvodnom kamerom te se računala gustoća naseljenosti vrsta i opisivala prilagodba vrste na pojedini tip morskog dna. Polaznici su izvijestili o provedenom istraživanju i vratili organizme u more. Polaznici su izvukli zaključak kako na različitim lokacijama obitava različiti broj životinjskih i biljnih vrsta, a uzroci su ljudske prirode i geomorfološke prirode. Prvi dan na terenu sudjelovali su i ronioci Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja koji su čistili podmorje i polaznicima pokazivali pronađene vrste na lokaciji Punta Bajlo, ali i veliku količinu smeća. Sami polaznici su nakon radionice pomagali u čišćenju iznesenog smeća.

Možda vam se svidi i ovo ...