MODELARSKA LIGA – županijska razina

Društvo pedagoga tehničke kulture Zadar organizira Županijsku razinu natjecanja „Modelarska liga“– ekipno natjecanje učenika u području modelarstva i maketarstva u petak, 12. svibnja 2023. u Osnovnoj školi Ploča, Zadar (Područnoj školi OŠ Krune Krstića), Ul. Sv. Nikole Tavelića 18, 23000, Zadar s početkom u 12.00 sati.
Modelarska liga ima promidžbeni karakter kroz izložbu tehničkog stvaralaštva učenika i natjecateljski, kroz timsku izradu projektnog zadatka. Najbolja ekipa biti će pozvana na završnicu Modelarske lige krajem svibanja 2023. na državno natjecanje.

Organizatori: Društvo pedagoga tehničke kulture Zadar, OŠ Krune Krstića, Zadar – Područna škola Ploča, ZTK Zadarske županije, Grad Zadar Upravni odjel za kulturu i sport, HZTK.

VREMENIK:
11.30 – okupljanje sudionika u Područnoj školi Ploča
12:00 – 13:00 PRVI DIO NATJECANJA
13:00 – 13:30 Pauza za ručak i konzultacije
13:30 – 15:30 DRUGI DIO NATJECANJA
15:40 – 16:00 Ocjenjivanje radova
16:15 – PROGLAŠENJE NAJBOLJIH EKIPA
16:30 – Svečano zatvaranje županijskog natjecanja Modelarske lige 2023.
(Napomena: predloženi vremenik podložan je promjenama)

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u svim županijama i Gradu Zagrebu u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. Ekipa se sastoji od dva učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor. Učenici s poteškoćama u razvoju izrađuju isti rad kao i ostale ekipe, ali njihov je rad djelomično prilagođen njihovim sposobnostima te se ne vrednuje na isti način kao radovi ostalih sudionika natjecanja (ne rangiraju se), već se izdvaja najbolji rad. Natjecatelji unutar svake ekipe zajednički izrađuju jednak projektni zadatak tijekom 3 puna sata (180 min) na županijskoj razini, a 4 puna sata (240 min) na državnoj razini Modelarske lige.

Liga je pokrenuta početkom školske godine 2012./2013. s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskoga rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola. Modelarska liga povezuje zajednice tehničke kulture (sustav neformalnog obrazovanja) sa školama (sustav formalnog obrazovanja) te potiče rješavanje dijela tehničko-materijalnih ograničenja, kao i suradnju između škola i zajednica tehničke kulture. Upravo ovim programom Hrvatska zajednica tehničke kulture potiče svoju mrežu članica na suradnju sa školama i stvaranje novih programa koji će ojačati kapacitete tehničke kulture na regionalnim razinama i osigurati sustavni razvitak tehničke pismenosti djece i mladih. HZTK u Modelarskoj ligi osigurava organizatorima županijske razine natjecanja osnovne resurse za provedbu natjecanja (administrativna podrška, potrošni materijal, oprema).

Sukladno Pravilima Modelarske lige u školskoj godini 2022./2023., natjecanja na županijskoj razini Modelarske lige provodit će se u svakoj županiji do početka svibnja 2023., a Hrvatska zajednica tehničke kulture pozvat će na državnu razinu natjecanja oko 25 najuspješnijih ekipa sa županijske razine. Državna razina planira se održati od 26. do 28. svibnja 2023. u Stubičkim Toplicama. Pravo sudjelovanja na državnoj razini Modelarske lige ostvarit će najuspješnija ekipa učenika sa županijske razine natjecanja na kojoj je sudjelovalo najmanje tri ekipe. Isto pravilo vrijedi i za ekipe učenika s poteškoćama u razvoju.

HZTK će nagraditi učenike iz pobjedničke ekipe državne razine Modelarske lige sudjelovanjem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti 2023.

Možda vam se svidi i ovo ...