RADIONICA IZRADE PRIRODNIH SAPUNA

Projekt STEM(ajmo!) provodi se u okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” (referentna oznaka: UP.04.2.1.10) financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta STEM(AJMO!) je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – odjel za matematiku i odjel za informatiku, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije partner je Centru tehničke kulture Rijeka na projektu STEM (AJMO!) koji se provodi kroz 2022. i 2023. godinu. Nakon uspješno provedenih edukacija partnera na projektu, zajednički smo kreirali niz zanimljivih višednevnih i jednodnevnih radionica na lokalnoj razini koje provodimo s krajnjim korisnicima sa svrhom popularizacije STEM-a. Tijekom travnja i svibnja 2023. godine provedeno je više radionica na području Grada Zadra s korisnicima od 7 – 18 godina.

Izvoditeljica Nela Mandić, prof., provela je višednevnu radionicu naziva “Izrada prirodnih sapuna” 25. i 31. svibnja 2023. godine u Gimnaziji Franje Petrića s polaznicima srednjoškolskog uzrasta. Polaznici su se prvo kroz zanimljivo predavanje upoznali s važnošću uporabe prirodnih sapuna (izbjegavanje sintetičkih sastojaka, korištenje biljnih ulja i masti koja imaju  visoku kvalitetu, održavanje uravnotežene pH vrijednosti kože). Isto tako su upoznati s postupcima destilacije i saponifikacije te hladnim postupkom izrade prirodnih sapuna. Nakon upoznavanja s materijalima i opremom proveli su postupak destilacije, te dobili hidrolat za izradu prirodnih sapuna nakon čega su i izradili prirodne sapune hladnim postupkom. Zadovoljstvo radionicom polaznici su iskazali odličnim ocjenama evaluacije.

Preuzimanje radionice:

LINK: https://drive.google.com/file/d/1mS7TzHUaVdCKqZxosWCfKlsIVqb8a9tj/view?usp=sharing

Možda vam se svidi i ovo ...