Projektom STEM(AJMO!) Zajednica je obuhvatila čak 254 korisnika (djeca i mladi)!

Projekt STEM(ajmo!) provodi se u okviru otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” (referentna oznaka: UP.04.2.1.10) financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj projekta STEM(AJMO!) je Centar tehničke kulture Rijeka, a projekt se provodi zajedno s partnerima: Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije, Astronomskim društvom Višnjan, Connect IT udrugom za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Gradom Rijeka, Međimurskim informatičkim klubom Čakovec, Sveučilištem u Rijeci – odjel za matematiku i odjel za informatiku, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Zajednicom tehničke kulture Karlovac i Zajednicom tehničke kulture grada Splita.

Projekt se provodio kroz 2022. i 2023. godinu, a započet je brojnim edukacijama partnera na projektu u 2022. godini kada smo unaprijedili svoja znanja i vještine za provedbu programa popularizacije STEM-a, upoznali se s primjerima dobre prakse te razvili nove metodologije za rad. Zajednički smo kreirali niz zanimljivih višednevnih i jednodnevnih radionica koje smo u Zadru i proveli s krajnjim korisnicima dobne skupine od 7-19 godina sa svrhom popularizacije STEM-a. Sudjelovali smo i na studijskim putovanjima, djecu i mlade smo vodili na MAKEATHON u Rijeku te projektom nabavili vrijednu opremu.

Zajednica je s provedbom radionica započela još u svibnju, 2022. godine, a zadnja radionica provedena je 31. svibnja 2023. godine.

Ukupno smo proveli čak deset višednevnih radionica i jedanaest jednodnevnih radionica,

te je projekt obuhvatio ukupno 254 korisnika (djeca i mladi)!

Zajednica je radionice provela s izvoditeljima radionica (koji su iste i osmišljavali): Biljana Agić, Janja Filipi, Ivanka Burazer, Emir Agić, Branka Čatlak, Sanja Fabac, Đani Iglić i Nela Mandić. Suradnja je bila izvrsna, radionice kreativne i upečatljive, korisnici zadovoljni i željni još znanja.

Radionice su se provodile u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, po školama, terenu, uz more, u moru i u plićaku.

Gradile su se kućice za solitarne pčele, izrađivala prirodna kozmetika, utrkivalo robotima, brojale jedinke na prirodnoj i antropogenoj obali, upoznavalo morske ježince, procjenjivalo udaljenost, učio Pitagorin poučak ispod masline…

Nazivi provedenih radionica:

  • Umjetna oplodnja morskog ježinca
  • Solitarne pčele
  • Vosak, pčela, prirodna kozmetika
  • Život na obali
  • Tangram
  • Utjecaj onečišćenja na vodene organizme s ljušturom
  • Učinkovitost sredstava za higijenu ruku
  • ZADARobot
  • Izrada prirodnih sapuna
  • STEM u plićaku

Više o pojedinačnim radionicama i fotogalerija napoveznici: https://www.ztkzd.hr/category/projekt/stemajmo/

Više o projektu: https://www.ctk-rijeka.hr/hr/projekti/STEM%28AJMO%21%29

Možda vam se svidi i ovo ...