Održali smo završnu konferencija projekta „Kreativna škola STEM-a“

Dana 11. svibnja 2023. godine održana je završna konferencija projekta „Kreativna škola STEM-a“ u Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije INOVAcija. Vrijednost projekta iznosi 137.626,07 EUR (1.036.943,59 kuna) i odobren je u sklopu prijave na poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEMA-a“, 85 % iznosa sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. a 15 % iznosa sufinancira se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kako smo proveli ovaj izazovan i divan projekt možete vidjeti na videu:

Svrha projekta je ojačati kapacitete organizacija civilnog društva (OCD) za provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom i mladima. Projekt je rezultirao programom osposobljavanja za OCD-e i njihovim umrežavanjem sa sličnim organizacijama unutar Europske unije. Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a partneri su Zadarska županija – Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, udruga Zadar Developers Hub i Sveučilište Sjever.

Završna konferencija: https://fb.watch/kBBEb3KTJ9/

Sve prisutne pozdravila je Marija Živković, tajnica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Istaknula je da Zajednica kao snažni savez 20 udruga članica osobitu pozornost posvećuje izvanškolskom odgoju i obrazovanju djece i mladih, te popularizaciji znanosti i tehnike. Odgoj i obrazovanje u različitim djelatnostima tehničke kulture  utječe na razvoj inovacija i kreativnosti kod djece i mladih, njihovom odabiru strukovnih ili tehničkih škola, tehničkih fakulteta i zanimanja, što je temelj poduzetništva i gospodarskog razvoja naše županije i zemlje. „Izuzetno smo ponosni sto smo uspješno proveli ovaj izazovan europski projekt, te smo u konačnici zahvalni što smo bili u mogućnosti ostvariti nove suradnje i partnerstva, dodatne edukacije naših udruga članica i nas samih, zaposlenje voditeljice projekta i u konačnici, na edukaciju naših korisnika, a to su djeca i mladi na kojima svijet ostaje.“

Prisutne je pozdravio i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport iz Zadarske županije, ujedno i projektni partner. Istaknuo je kako je projekt Kreativna škola STEM-a izvrstan primjer primjene STEM pristupa i vještina obuhvaćenih u jedinstvenu cjelinu – ciklus edukacije u kojem su organizacije civilnoga društva te djeca i mladi imali priliku steći znanja i vještine kroz praktičan rad u suradnji s IT stručnjacima i suradnicima iz različitih područja znanosti i tehničke kulture. Mišljenja je kako su projektom ostvareni izvrsni rezultati koji se odnose na nabavu suvremene, vrijedne opreme, provedbu radionica za ciljnu skupinu te uspostavu kreativnih sadržaja i alata. U budućnosti će Zadarska županija, potaknuta ovim dragocjenim iskustvom i dalje svesrdno podržavati nove projekte Zajednice.

Voditeljica projekta Petra Magaš Faričić predstavila je sve projektne aktivnosti koje uključuju: nabavu vrijedne opreme, edukacije o radu s 3D printerima, menadžment volonterskih programa kao i edukaciju voditelja Pilot radionica za djecu i mlade. Tijekom spomenute edukacije održan je Pilot dan te je izrađen priručnik sa svrhom pružanja uvida u sadržaj i metode izvedbe radionica za djecu i mlade kako bi se osvijestili njihovi potencijali u smislu aktivnih sudionika u modernom društvu na primjeru STEM pristupa u praćenju klimatskih promjena. Za vrijeme trajanja projekta održana su dva studijska putovanja na stručne konferencije u Zagreb i Rovinj s ciljem stjecanja znanja i uvida u primjere dobre prakse. Ukupno je održano šezdeset Pilot radionica za djecu i mlade. Uspostavljena je web stranica projekta te mobilna aplikacija s video igricama koje je predstavila Alenka Bopsić iz tvrtke Digitali. U svrhu diseminacije projekta uspostavljene su i društvene mreže. Voditeljica projekta na kraju se zahvalila svim projektnim partnerima, suradnicima i volonterima na angažmanu i suradnji.

Agencija ZADRA NOVA sudjelovala je u pripremi i provedbi projekta pružajući tehničku pomoć kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS kojim se financira rad djelatnika Agencije. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Možda vam se svidi i ovo ...