Održala se početna konferencija projekta „Kreativna škola STEM-a“

Dana 22. prosinca 2021. održana je početna konferencija projekta „Kreativna škola STEM-a“ u Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije INOVAcija. Vrijednost projekta iznosi 1.036.943,59 HRK i odobren je u sklopu prijave na poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEMA-a“, 85 % iznosa Sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  a  15 % iznosa sufinancira se iz državnog proračuna Republike Hrvatske – Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Svrha projekta je ojačati kapacitete organizacija civilnog društva (OCD) za provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom i mladima. Projekt će rezultirati programom osposobljavanja za OCD-e i njihovim umrežavanjem sa sličnim organizacijama unutar Europske unije. Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a partneri su Zadarska županija, Zadar Developers Hub i Sveučilište Sjever.

Sve prisutne pozdravila je Marija Živković, tajnica udruge Zajednica tehničke kulture Zadarske županije. Zajednica tehničke kulture Zadarske županije djeluje na području grada Zadra i cijele Zadarske županije. Predstavlja sastavni dio asocijacije Hrvatske zajednice tehničke kulture. Kontinuitet rada Zajednice odražava se kroz brojne programske aktivnosti.

Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Zadarske županije ZADRA NOVE pozdravila je sve prisutne i naglasila je kako: „Projekt ostvaruje važnost za društvo kroz više elemenata. Već u nazivu projekta uočavamo kraticu STEM koja otkriva usmjerenost projekta na promociju znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Drugi važan element su djeca, naime ovaj projekt je usmjeren prema djeci i mladima. Čak 60 radionica bit će realizirano s ciljem upoznavanja naše djece i mladih sa STEM područjem i zanimanjima budućnosti. Treći element kojeg bi izdvojila su – organizacije civilnog društva. Angažman građana kroz udruge izrazito je bitan za svako društvo, a ovaj projekt omogućava ojačavanje kapaciteta udruga kroz edukacije. Četvrti element je osiguravanje plaća za jednu djelatnicu kod korisnika te nabava vrijedne opreme kao što je 3D printer koja će biti korištena u edukativne svrhe.“

Agencija ZADRA NOVA sudjelovala je u pripremi i sad u provedbi projekta pružajući tehničku pomoć Zadarskoj županiji kao partneru u projektu. Naime, Agencija kao regionalni koordinator na raspolaganju je javnim tijelima kako bi im pomogla oblikovati projekte kako bi se bespovratnim sredstvima radilo na jačanju kapaciteta, osiguravanju sredstava za nova zapošljavanja, podizanju svijesti javnosti i unaprjeđenju kvalitete života građana. Rad na ovim aktivnostima omogućava projekt financiran sredstvima Unije. Agencija je nositelj projekta ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije pa oni ne stvaraju financijski teret za onoga kome pomoć pružaju. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Petra Magaš Faričić, voditeljica projekta predstavila je projekt: „Ovom prilikom zahvaljujemo Gradu Zadru i Zadarskoj županiji na financijskoj potpori  za Programe javnih potreba u tehničkoj kulturi. Unatoč pandemiji virusa COVID-19, planirani program uspješno je realiziran. Od ove godine Zajednica je partner na projektima: AGROSTEM, STEM(AJMO)  te na projektu OD VIZIJE DO MODELA. Kako bi slijedili potrebe i interese modernog društva te razvoj novih tehnologija, odlučili smo biti nositelji projekta KREATIVNA ŠKOLA STEM-a. Suradnja članica udruga Zajednice čini značajnu ulogu u ovom projektu. Kao najvažnije ostvarenje projekta smatramo upravo jačanje udruga kako bi bile kompetentne za daljnje educiranje djece i mladih u STEM području, kao i korištenje znanosti u praćenju gorućeg pitanja današnjice, a to su klimatske promjene. Osim toga ova epidemija nam je dodatno pokazala da su znanost i tehnologija nešto bez čega ne možemo.“

Jedan od rezultat projekta bit će provedena Pilot aktivnost za širu javnost, posebno djecu i mlade s ciljem osvještavanja njihovih potencijala kao aktivnih sudionika u modernom društvu i to na primjeru STEM pristupa u praćenju aktualnosti vezanih za klimatske promjene. Drugi element, onaj koji čini srž projekta, je namijenjen djeci i mladimagdje će se održati 60 radionica za 45 djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Voditeljica projekta iz Agencije ZADRA NOVA, Karla Ciketić pojasnila je: „Na radionicama će se upotrebljavati 3D printeri i programski jezici prilagođeni uzrastu. Izrađivat će se meteorološke stanice za praćenje klimatskih pokazatelja, uz pomoć senzora koje je osigurala Zajednica. Također, djeca će sudjelovati u izradi video igrice koja će biti osmišljena i stavljena u upotrebu do kraja projekta.“

Pitanje na koje još valja pronaći odgovor je stalni postav računalne opreme. Zajednica aktivno radi na tome da se osigura jedinstveni prostor gdje će se moći okupljati udruge, djeca i mladi. Tako bi ovaj projekt bio tek početak jedne lijepe priče koja bi stvorila jedinstveni prostor STEM-a i centra tehničke kulture u gradu Zadru.

Možda vam se svidi i ovo ...