Izvrsno posjećeno predavanje astronoma Korada Korlevića

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Hrvatsko geografsko društvo Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru 8. studenoga 2022. godine u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru ugostili su svjetski priznatog astronoma, učitelja i voditelja Zvjezdarnice Višnjan, Korada Korlevića.

Korado Korlević, prof. održao je javno-znanstveno predavanje „Mala tijela Sunčevog sustava“ u prepunjenoj dvorani u kojoj je bilo otprilike 200 zainteresiranih slušatelja od osnovnoškolske dobi, srednjoškolaca, studenata, nastavnika i ostalih, kako je prof. Korlević sam humoristično kazao, čudaka s obzirom na interes o temi. U ime Zajednice posjetiocima se obratio Ted Vrkić, dopredsjednik Zajednice i zahvalio prof. Korleviću na dolasku. Nakon Teda Vrkića, prisutnima se obratila tajnica Hrvatskog geografskog društva Zadar, Ana Pejdo i naglasila kako je prof. Korlević već dobro poznat i stalni gost Odjela i Društva te da mu je ovo 10. posjet! Profesor Korlević kasnije je odgovorio da živi bliže, to bi bilo i češće.

Profesor je dao detaljniju analizu malih tijela u našem Sunčevom sustavu, osvrnuo se na tehnološka dostignuća današnjice u praćenju tih tijela, opasnostima koje vrebaju za život i sigurnost Zemlje, te naglasio kako je među vodećima u svijetu u analizi i promatranju tih tijela i sama Zvjezdarnica Višnjan. Osvrnuo se i na edukaciju koju provode u Višnjanu kao i gdje su danas neki uspješni genijalci koji su prošli višnjansku školu. Dao je svoje razmišljanje o svijetu u kojem živimo i kako ćemo ga ostaviti svojim nasljednicima. Zaključio je da će o našem opstanku, neovisno o vanjskim silama, biti u budućnosti iznimno važno da postoji NETKO TKO BRINE. Naglasio je da je učiti i izdvojiti se iz prosjeka važno, a diploma je tek prvi korak k tome, te da uvijek treba stremiti ka uspjehu na način da, citirajući Ghandija, budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

Nakon predavanja, prof. Jadranka Brkić Vejmelka, predsjednica HGD Zadar zahvalila se još jednom predavaču te su mu u ime Zajednice, HGD Zadar i Odjela za geografiju uručeni prigodni poklon i zahvalnica.

Predavanje je organizirano u okviru Javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zadra i Zadarske županije za 2022. godinu, a dio je programa obilježavanja Dana Grada Zadra.

…o predavaču

Korado Korlević, godinama uspješno vodi Zvjezdarnicu Višnjan. Rođen je u Poreču 1958. godine, gimnaziju je završio u Puli, a Pedagoški fakultet u Rijeci. Jedan je od osnivača Zvjezdarnice Višnjan i jedan od pokretača njenog prvog većeg edukacijskog projekta “Visnjan School of Astronomy”.  Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima pokreće aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava pri Zvjezdarnici Višnjan što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz RH. Otkrivač je više od 1400 malih planeta (asteroida) i dva kometa.

…o zvjezdarnici i edukacijama

Misija zvjezdarnice je motivirati, odgajati i podupirati djecu, učitelje, roditelje da izraze svoju darovitost, te da izrastu u eksperte, edukatore i lidere sposobne stvarati i upravljati svijetom koji dolazi.

Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije sa četrdesetogodišnjom tradicijom djelovanja. S višnjanske zvjezdarnice otkriveno je mnogo malih tijela Sunčeva sustava, a u znanstvenom smislu, glavno područje rada su mala tijela Sunčeva sustava i njihove interakcije sa Zemljom – asteroidi, komete, meteoroidi. Međutim, zvjezdarnica uz sestrinske organizacije provodi niz edukacijskih projekata u cijelom STEAM području, s naglaskom na rad s visoko motiviranim i darovitim učenicima. Godine 2001. otvara se Ljetna škola znanosti (Summer School of Science), a sljedeće godine višnjanski edukacijski programi otvaraju se i za osnovce razvojem Znanstvenog kampa mladih (Youth Science Camp). Svi programi organizirani su kao rezidencijalni kampovi/škole, a namijenjeni su visokomotiviranim učenicima. Astronomsko društvo djeluje u edukacijskim aktivnostima kao suorganizator, sa Znanstveno edukacijskim Centrom Višnjan.

Godine 2007. pokreće se Klub istraživača Explora, s namjenom štićenja bioraznolikosti močvarnog ušća Mirne u Jadran, te je organiziran kao poludnevna aktivnost subotama tijekom trajanja školske godine.

Jačanjem svjetlosnog onečišćenja, znanstvene aktivnosti Zvjezdarnice Višnjan sele se na novu lokaciju, tri kilometra sjeverno od Višnjana, na brdo Tičan, a 2002. montiran je metarski teleskop imena Dagor. Krajem 2017. godine Zvjezdarnica Višnjan započinje s radom te u vrlo kratkom roku postaje jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica u praćenju malih tijela Sunčevog sustava. Zvjezdarnica Višnjan se u nepune dvije godine rada pozicionirala na 15. mjesto  svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju orbita novootkrivenih opasnih objekata u ukupnom poretku. Ako pak pogledamo podatke samo za posljednje dvije godine, od kada je teleskop i stavljen u funkciju, Zvjezdarnica Višnjan je na visokom 3. mjestu!

Možda vam se svidi i ovo ...