Suradnja CroAI, Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju i Zajednice kao ambasadora

Tehnička kultura dio je STEM područja, a u skladu s preporukama Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije, među ključnim kompetencijama u privatnom životu i u suvremenom društvu, a koje su povezane s tehničkom kulturom su: osnovne kompetencije u prirodoslovlju i tehnologiji, digitalna (IT) kompetencija i smisao za inicijativu i poduzetništvo.

U svijetu koji se danas mijenja brže nego ikada, obrazovni sustav teško uspijeva pratiti sve promjene. Profesori su ključne figure u razvoju svakog djeteta, međutim u kaosu i valu promjena nošenih novim tehnologijama i njihovim rapidnim razvojem, mijenja se i uloga profesora – od onih koji reproduciraju znanje, postaju oni koji ga facilitiraju. Prepoznajući ovaj izazov, najprestižnije obrazovne ustanove diljem svijeta usvojile su ovakav pristup.

CroAI, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju početkom 2023. godine pokrenula je pilot projekt edukacije, u suradnji s 30 profesora i 30 mentora iz industrije koji je do sada obuhvatio 30 škola i više od 1500 djece! Reakcija projekta bila je jako pozitivna, od strane profesora, mentora i učenika. Zajednica tehničke kulture Zadarske županije sada je ponosno postala AMBASADOR CroAI projekta za zadarsko područje.

Projekt se održava u obliku PREDAVANJA uspješnog pojedinca (HERO STORIES) iz industrije u trajanju od 45 minuta učenicima koji prenosi ključnu poruku, a to je da AI i moderne tehnologije nisu namijenjeni samo onim učenicima koji su izvrsni u matematici ili fizici. Tako kroz primjere mentora u ovom projektu, koji su stvorili jako uspješne, a međusobno potpuno različite priče, inspiriramo učenike.

Mentori su uspješni pojedinci iz različitih sektora – poduzetnici, umjetnici, liječnici, odvjetnici, znanstvenici, humanisti, inženjeri i drugi, koji dijele svoju perspektivu modernih tehnologija i svih promjena koje one nose, njihovo iskustvo reagiranja na promjene, lekcije koje su naučili iz pogrešaka koje su napravili, kako su ta iskustva oblikovala njihovu trenutnu poziciju i koje su glavne poruke koje žele poslati budućim generacijama. Primarni cilj je motivirati i inspirirati učenike!

Zagreb-Tehnička škola
Zagreb- Predavanje na Zdravstvenom učilištu
Zagreb – Klasična gimnazija

Možda vam se svidi i ovo ...