17. ROBOKUP NATJECANJE

Državna razina 17. po redu Robokupa održala se 15. i 16. lipnja 2024. u OŠ Stjepana Radića u Imotskom. Zadarsku županiju su predstavljala dva tima: OŠ Stanovi, Zadar (Ivan Višić, Josip Višić i Toni Krička) sa mentorom Josipom Kalebićem, te OŠ Zadarski otoci, Zadar (Ana Lucia Lovrić, Natali Lovrić, Lea Radman) sa mentoricom Brankom Čatlak u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Društva informatičara Zadar. Oba tima pokazala su veliki trud i inovativnost u natjecanju te su se vratili sa novim iskustvima, znanjem, ali i još većim izazovom za sljedeću godinu.

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, osnovnim školama, te Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem popularizacije tehničke kulture diljem RH.

Ukupno se natjecalo 23 ekipe (22 iz RH i 1 iz BiH) ili 69 učenika u tri discipline: Električni krugovi, Automatika i Robotika. Rješavajući tri raznovrsna zadataka, članovi svakog od timova su trebali udružiti snage kako bi teorijsko znanje primijenili na praktične probleme. Zadaci nisu bili jednostavni, ali svi su natjecatelji dali sve od sebe i međusobno su surađivali. Pri tom su usvajali nova znanja i stjecali vrijedna iskustva koja će im kasnije zasigurno biti od koristi. Hrvatska zajednica tehničke kulture, zajedno s Hrvatskim robotičkim savezom, Zajednicom tehničke kulture grada Splita, Zajednicom tehničke kulture grada Imotskog i OŠ Stjepana Radića, pomno je organizirala sve detalje državne razine Robokupa 2024. kako bi natjecanje prošlo na zadovoljstvo svih mentora i učenika koji su se marljivo pripremali tijekom cijele godine!

Možda vam se svidi i ovo ...