Uspješno održana III. ZIMSKA ŠKOLA TEHNIČKE KULTURE ZADAR 2019

Zimska škola tehničke kulture održala se od 30. 10. do 3. 11. 2019. godine tijekom jesenskih praznika u prekrasnom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana.

IZVJEŠTAJ O PROVEDBI III. ZIMSKE ŠKOLE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE ZADARSKE ŽUPANIJE
od 30. listopada do 3. studenog 2019.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije udruga je koja djeluje na području Zadarske županije i za ishodište svojega rada i djelovanja ima istraživanja, procjenu i poticanje raznih oblika i sadržaja rada u tehničkoj kulturi, najčešće s darovitim i talentiranim mladim ljudima.  Zajednica tehničke kulture opetovano radi na poticanje djece i mladih na okupljanje i svrsishodno korištenje slobodnog vremena.

Zimska škola tehničke kulture je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Potaknuti pozitivnim iskustvom s naših šest ljetnih škola tehničke kulture u Telašćici, odlučili smo organizirati i škole tijekom zimskih školskih praznika za osnovnoškolce..

Program se provodio u trajanju od 5 dana, od 30. listopada do 3. studenog 2019., u Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana, za 12 polaznika, sa svakodnevnim stručnim radionicama i predavanjima udruga Zajednice i vanjskih suradnika. Zajednica tehničke kulture pokrila je troškove smještaja, prehrane, radnih materijala te troškove izleta.

Sudionici III. Zimske škole tehničke kulture Zadarske županije su bili učenici osnovnih škola Zadra i Zadarske županije (OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića – Zadar, OŠ Zadarski otoci – Zadar, OŠ Pakoštane, OŠ Smiljevac, OŠ Petra Preradovića – Zadar), koji su ostvarili uspjehe na školskim natjecanjima iz prirodoslovno-matematičkog i tehničko-informatičkog područja tijekom školske godine 2018/2019.

Polaznici Škole: Luka Bralić, Martina Čulina, Petra Doljanin, Marta Golem, Kate Kukljica, Lana Markulin, Marin Mlinarić, Anita Odžaković, Antonija Perin, Jakov Peroš, Ivan Tudorović i Niko Vedrić koji su ostvarili izniman rezultat iz prirodoslovno-matematičkog ili tehničkog područja.

Voditeljice Škole: Petra Kraljev i Branka Čatlak.

Program

Srijeda 30. 10. 2019., Park prirode Vransko jezero/Društvo informatičara Zadar

Učenici su se u pratnji roditelja, nešto prije 8 sati, okupili na parkiralištu ŠRC Franka Lisice. Malo prije 9 sati autobus je stigao na ulaz Parka prirode Vransko jezero. Grupu je dočekala voditeljica edukativnog programa “Mali istraživači ptica i močvare” Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“ Maja Bjelić, koja je učenicima podijelila dalekozore, te se krenulo u obilazak poučne staze Parka prirode Vrana. Voditeljica je upoznala učenike s ornitološkim rezervatom, njegovim karakteristikama, bogatstvom živog svijeta Parka, posebice ornitofaune, negativnim utjecajima na ornitološki rezervat i važnosti očuvanja močvarnog ekosustava. Učenici su, osim dalekozorom, imali prilike promatrati ptice i durbinom. Usprkos hladnom, vjetrovitom i kišnom vremenu obilazak poučnom stazom je uspješno odrađen, uz veliki interes učenika. U 11 sati, u muzeju Maškovića hana, je slijedio nastavak programa “Mali istraživači ptica i močvare”, koji je također vodila Maja Bjelić. Kroz zanimljivo predavanje, voditeljica je upoznala učenike s osnovnim karakteristikama (građa, kljunovi, noge), staništima (različita gnijezda, letovi, selidba) i zaštitom divljih ptica (hrana, voda, sklonište, teritorij). Nakon ručka, u 13 sati, slijedila je radionica u sklopu edukativnog programa “Mali istraživači ptica i močvare”, pod vodstvom Maje Bjelić. Nakon detaljnih uputa, učenici su dobili zadatak, u parovima, izraditi kućice za ptice, od unaprijed pripremljenih drvenih ploha. Učenicima se radionica jako svidjela, jer su mogli sami praktično nešto izraditi, ali i zbog činjenice da su izrađene kućice bile namijenjene za postavljenje u Park prirode Vrana. Nakon odmora uslijedila je radionica izrade satova sa satnim mehanizmima Društva informatičara Zadar, pod vodstvom Željka Vidovića. Učenici su bili upoznati s uređajima za piljenje drva, objašnjena im je svrha i princip rada uređaja. Potom im je podijeljen potreban materijal, šperploče s ocrtanim pozicijama, od kojih su trebali izraditi drvene satove (ispiliti pozicije te ih zalijepiti). Nakon izrade konstrukcije sata, u njega se postavljao satni mehanizam s kazaljkama. Učenici su predano i zainteresirano pristupili praktičnom radu. Iako je postavljeni zadatak zahtijevao izuzetno strpljenje i preciznost, učenicima se jako svidio. Nakon večere uslijedio je nastavak radionice izrade satova sa satnim mehanizmima. Po završetku radionice, svi satovi su bili uspješno izrađeni. Od 20 do 22 sata učenici su imali slobodno vrijeme u prostoru muzeja Maškovića hana. Učenici su igrali različite društvene igre, te se međusobno upoznavali. Na radionicama u popodnevnim satima sudjelovali su i zainteresirani učenici OŠ Pakoštane.

Četvrtak, 31. 10. 2019., Svečano otvorenje/Udruga tehničke kulture Faust Vrančić, Obrovac/Ronilački klub Sveti Roko, Bibinje

Nakon doručka započelo je svečano otvorenje treće Zimske škole tehničke kulture, čiji program je krenuo nešto iza 9 sati. Otvorenju su prisustvovali predstavnici Županije i Grada Zadra, pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“ Danijel Katičin, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Željko Vidović i drugi uglednici. U sklopu svečanog otvorenja odigrana je i bitka Templara, Udruge Vitezovi vranski, prikaz povijesne bitke između Templara i Turaka, koji su osvojili han. U sklopu otvorenja Škole ispaljena je i raketa kao uvod u radionicu Udruge tehničke kulture Faust Vrančić. Bitka Templara i ispaljivanje rakete, bili su poprilično atraktivni i učenicima su se jako svidjeli. Nakon prigodnih riječi Anthonyja Rudića, voditelja Agencije Han Vrana, Željka Vidovića, predsjednika županijske Zajednice tehničke kulture, te Ivana Šimunića, županijskog pročelnika za društvene djelatnosti, treća Zimska škola tehničke kulture je i službeno bila otvorena. Potom je slijedila zakuska, i nastavak programa Škole. U 11 sati je započela radionica raketnog modelarstva Udruge tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca. Nakon kraćeg uvodnog dijela o raketnom modelarstvu, slijedio je praktični rad izrade raketa. Nakon što su rakete izrađene, tri najuspješnije izrađene rakete su ispaljene s dvorišnog prostora Maškovića hana. Rakete su bile uspješno lansirane, na veliko zadovoljstvo svih učenika i voditelja. U 16 sati održano je predavanje Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja. Voditelj Alen Petani je upoznao učenike sa stražnjoškržnjacima i osnovama malakologije, grani biologije koja se bavi proučavanjem morskih školjkaša. Učenicima je prezentirao dio svoje zbirke puževa, žive primjerke nekih morskih puževa, te knjigu Stražnjoškržnjaci Jadranskog mora – slikovni atlas i popis hrvatskih vrsta (270 vrsta jadranskih puževa), čiji je koautor i koja sadrži rezultate njegovih istraživanja. Učenici su pokazali interes za predavanje. Večera je bila u 18 sati, a nakon večere učenici su imali radionicu ukrašavanja kućica za ptice, koje su izradili dan ranije. Učenici su na pilicama za drvo ispilili različite oblike šperploče koje su potom zakucali na kućice za ptice. Kućice su oslikavali s pirografima, te bojali akrilnim bojama maskirnih tonova. Budući da su se završene kućice trebale naknadno postaviti u području PP Vransko jezero, učenici su trebali paziti na neka ekološka ograničenja. Nisu smjeli koristiti ljepilo, žarke boje, kao niti velike količine boje. Usprkos ograničenjima, učenici su pokazali veliku maštu i kreativnost, te su bili iznimno zadovoljni radionicom i svojim rezultatima. Na radionicama u popodnevnim satima sudjelovali su i zainteresirani učenici OŠ Pakoštane. Oko 21 sat bilo je vrijeme za druženje i društvene igre.

Petak 1. 11. 2019., Špilja Modrič/Klub podvodnih aktivnosti Zadar

Nakon doručka, organiziranim prijevozom krenulo prema Rovanjskoj. Ispred restorana Bartol autobus je dočekao vodič speleolog Marijan Buzov. Učenicima su podijeljeni zaštitni kombinezoni i kacige. Voditelj Buzov učenicima je ukratko predstavio špilju Modrič, kako je otkrivena, te s njenim osnovne karakteristikama (duljinom 836 m, konstantnom temperaturom 16 °C…). Ukratko je objasnio pravila ponašanja u špilji, te je ukazao na vrijednost špilje, njenih stalaktita i stalagmita, budući su za njihov nastanak potrebne tisuće godina. Kratkom šetnjom u trajanju 10ak minuta došlo se do ulaza u špilju, te je počelo razgledavanje. Špilja Modrič se najvećim dijelom može prohodati u uspravnom položaju, ali neki dijelovi zahtijevaju čučeći i ležeći položaj, i provlačenja između stijena, što je učenicima bilo osobito uzbudljivo. Unutar špilje, učenici su imali prilike vidjeti različite špiljske oblike („Crvenu kraljicu“, „Meduzu“ i „Sipu“…).  U zadnjoj dvorani, učenici su, prema uputama vodiča, ugasili lampe na kacigama, i kratko vrijeme sjedili u mraku i tišini, tako da su imali priliku osjetiti pojam totalnog mraka. Učenicima se posjet Modrič špilji jako svidio, pokazali su veliki interes za špilju i imali mnoštvo pitanja za voditelja. Oduševio ih je izgled špilje, ali i humorističan pristup vodiča Buzova. Nakon izleta u špilju Modrič, slijedio je povratak u Maškovića han. U 16 sati predavanje i radionicu je imao Klub podvodnih aktivnosti Zadar. Voditeljica Marija je upoznala učenike s aktivnošću ronjenja i ronilačkom opremom. Uputila je učenike u odabir ronilačke opreme i neophodne dodatne opreme za ronjenje. Učenicima je prikazala video u kojem su također mogli vidjeti zanimljivosti iz područja ronjenja. Objasnila je pravila i način komuniciranja pod vodom. Pokazala im je neke od osnovnih znakova koje ronioci koriste, nakon čega su učenici dobili samostalan zadatak unutar kojeg su mogli primijeniti ono što su čuli i vidjeli kroz predavanje. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe, a svaka grupa je trebala osmisliti vlastiti scenarij nekog mogućeg događaja pod vodom i način na koji bi u osmišljenoj situaciji ronioci komunicirali. Potom su zamišljene scenarije prezentirali pred drugom grupom. Učenicima se zadatak jako svidio, baš kao i cijelo predavanje. Jako lijepo su komunicirali s voditeljicom, te su imali mnoštvo pitanja i komentara. Večera je bila u 18 sati, nakon čega je slijedilo završno ukrašavanje praktičnih radova, te druženje učenika uz društvene igre. 

Subota, 2. 11. 2019., Aeroklub Zadar/Meteorološka radionica/Astronomsko astronautičko društvo Rijeka

Nakon doručka uslijedila je radionica Aerokluba Zadar, pod vodstvom Teda Vrkića. Voditelji su učenicima prezentirali osnove teoretskog znanja iz područja aeronautike te (virtualno) letenje uz pomoć 2D simulatora. Upoznali su učenike sa svim predradnjama koje prethode letu, tako da su učenici mogli steći uvid kako je to aktivnost koja se temeljito planira, najavljuje i tek onda realizira. Učenici su također imali priliku i sami preuzeti komande 2D simulatora, te se okušati i kao pravi piloti i doživjeti realizaciju leta, od početka do kraja. Voditelji su održali izvrsnu radionicu, i pokazali jako dobre predavačke vještine. U 15 sati je održana meteorološka radionica pod vodstvom Dinka Marina. U sklopu radionice, učenici su mogli steći osnovna znanja iz područja meteorologije. Cijela radionica se temeljila na samostalnom praktičnom radu učenika, koji su, između ostalog izrađivali vjetrulje, te provodili eksperimente vezane za nastanak rose, mraza, duge, tornada, magle…

Nakon meteorološke radionice i odmora uslijedilo je predavanje Astronomsko astronautičkog društva Rijeka, a navečer učenici su promatrali noćno nebo uz pomoć teleskopa. Nakon promatranja neba organizirano je druženje učenika uz društvene igre. Na radionicama u popodnevnim satima sudjelovali su i zainteresirani učenici OŠ Pakoštane.

Nedjelja 03. 11. 2019., Planinarenje/Predavanje

Nakon doručka predstavnici Planinarskog kluba Sveti Bernard ujedno i članovi HGSS-stanice Zadar upoznali su učenike s planinarskom opremom, opasnostima pri planinarenju, te im dali savjete o odjeći koju treba nositi u planinu, obući, hrani, vodi, važnosti nošenja baterijske lampe, karte i kompasa… Potom se krenulo u šetnju prema obližnjoj špilji, te na brdašce iznad Maškovića hana. Nakon šetnje predstavnik Planinarskog kluba Sveti Bernard, Šime Jukić, održao je predavanje uz prigodne fotografije o planinarskim  pothvatima Planinarskog kluba Sveti Bernard diljem svijeta te pobliže učenicima prikazao prednosti bavljenja planinarenjem. Uslijedio je program radioamaterizma i predavanja CB Radio kluba Donat, Zadar i Radio kluba Zadar. Radio klub Zadar je predstavio Hrvoje Matanović, koji je učenicima prezentirao osnove radio komunikacije, goniometrije, i objasnio princip provedbe svjetskih i domaćih radioamaterskih natjecanja.  Nakon ručka s učenicima je provedena evaluacija programa treće Zimske škole tehničke kulture. Potom su podijeljene potvrde polaznicima Zimske škole tehničke kulture od strane predsjednika Zajednice, g. Željka Vidovića. Povratak u Zadar organiziran je oko 17 sati. Odredište je bilo na parkiralištu ŠRC Franka Lisice, gdje su djecu dočekali njihovi roditelji.

ZAKLJUČAK

Sudionici treće po redu Zimske škole tehničke kulture Zadarske županije su bili učenici: Luka Bralić, Martina Čulina, Petra Doljanin, Marta Golem, Kate Kukljica, Lana Markulin, Marin Mlinarić, Anita Odžaković, Antonija Perin, Jakov Peroš, Ivan Tudorović i Niko Vedrić. Voditeljice: Branka Čatlak i Petra Kraljev.

U programu Zimske škole tehničke kulture Zadarske županije sudjelovali su:

 • Javna ustanova Agencija Han-Vrana,
 • Javna ustanova Park prirode Vransko jezero,
 • Društvo informatičara Zadar,
 • Udruga tehničke kulture Faust Vrančić, Obrovac,
 • Ronilački klub Sv. Roko, Bibinje,
 • Klub podvodnih aktivnosti Zadar,
 • Aeroklub Zadar,
 • Astronomsko astronautičko društvo Rijeka,
 • Astronomsko astronautičko društvo Zadar,
 • Planinarski klub Sveti Bernard, Zadar,
 • HGSS-stanica Zadar,
 • CB Radio klub Donat, Zadar,
 • Radio klub Zadar
 • Zara Adventure, agencija za trekking, caving i climbing
 • Dinko Marin i Ivana Maruna
 • Udruga Vitezovi vranski
 • OŠ Pakoštane

Hrana je sve dane boravka u Maškovića hanu bila izvrsna. Jelovnici su bili raznovrsni i prilagođeni potrebama učenika. Djelatnici Maškovića hana su sve dane boravka učenika u objektu, bili izuzetno ljubazni, srdačni, susretljivi. Program škole je gotovo u potpunosti ispunjen. Polaznici škole su se odgovorno ponašali prema rasporedu programa škole, bili su točni, te su svi sudjelovali u dnevnim radnim zadacima i druženjima. Učenici su sve aktivnosti i praktičan rad obavljali samostalno, uz dobru međusobnu suradnju.  Zimska škola je bila ugodno i poučno iskustvo svakom učeniku.

IZLOŽBA “Prirodna i kulturna baština”

U prostorijama muzeja Maškovića hana postavljena je izložba Foto kino video kluba Zadar naziva: “Prirodna i kulturna baština”. Radionica “Prirodna i kulturna baština” nastala je u suradnji s odjelom EDIC (Europa direkt) Zadarske županije i doprinos je Foto kino video kluba Zadar europskoj godini kulturne baštine. Cilj izložbe je autorska interpretacija restauracije objekata koji su bili potpomognuta sredstvima EU. Utvrda u Novigradu, Zavičajni muzej Benkovac i Maškovića han su objekti i lokacije obuhvaćene i fotografski interpretirane ovom izložbom. Izložba se može posjetiti od 28. listopada 2019. godine.        

IZ MEDIJA…

http://www.presscut.hr/Web Sharing ZON/11-2019/11-11-2019/Večernji list – Hrvatska/Presscut_18891910.pdf

http://www.057info.hr/vijesti/2019-10-22/treca-zimska-skola-za-12-darovitih-osnovnoskolaca

https://www.zadarskilist.hr/clanci/02112019/nadareni-osnovci-stjecat-ce-nova-znanja-usred-povijesnog-zdanja

Priloženi dokumenti:

Možda vam se svidi i ovo ...