Dubrovnik – kako do novih znanja i vještina iz tehničkog područja

Od 29.10. do 2.11.2021. godine vodstvo Zajednice uputilo se s osmero mladih iz Zadra u Dubrovnik u sklopu pripreme za natjecanje iz područja tehničke kulture kao i razmjene iskustva Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

U subotu, 30.10. na otočiću Lokrum voditelji Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i dr.sc. Dinka Lale, s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku i članica Informatičkog kluba Futura iz Dubrovnika, su održali radionicu Šareni strujni krug. Nakon radionice polaznici i pratitelji iskoristili su slobodno vrijeme u obilasku Grada Dubrovnika i Zidina. U nedjelju, 31.10. tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Tomo Sjekavica u Centru za mlade Dubrovnik održao dvije radionice. Ujutro je bila radionica programiranja u programskom jeziku Python i natjecanje, a popodne radionica crtanja 3D olovkama na kojima su crtali razne 3D modele dijelom po nacrtima, a većinom samostalno. Nakon radionica uslijedilo je i natjecanje. Trećeg, ujedno i zadnjeg dana pripreme, u ponedjeljak 1.11. u jutarnjem terminu u Centru za mlade Dubrovnik, Tomo Sjekavica održao je Arduino radionicu robotike i natjecanje. Na Arduino radionici su se spajali osnovni elektronički elementi i senzori s Arduino pločicom, te programirali. U popodnevnom terminu Vladimir Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy u Centru brodomaketarstva na Batali održao je radionice brodomaketarstva. Na radionici brodomaketarstva polaznici su radili razne makete brodova: primorske barke, kajake, remorkere… Između dvije radionice mladi iz Zadra su dodatno odradili još jednu radionicu crtanja 3D olovkama koje su im se jako svidjele.

Kroz provedene aktivnosti mladi iz Zadra su stekli dodatna znanja i vještina iz područja tehničke kulture iz programa Javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zadra. Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Zadarske županije su razmijenile svoja iskustva te započeli s provođenjem zajedničkih programskih aktivnosti.

Voditelji: Željko Vidović, Marija Živković, Petra Magaš Faričić, Ljiljana Turbuk-Magaš, Tomo Sjekavica, Dinka Lale, Vladimir Glavočić

Polaznici: Ivan Sambol, Filip Dorčić, Jasmin Agić, Tin Korkut, Ivan Paško Džaja, Marin Jović, Vanesa Eškinja, Luka Jovančević.

Možda vam se svidi i ovo ...