Terenska ekskurzija Društva pedagoga tehničke kulture Zadar

Društvo pedagoga tehničke kulture Zadar, 16. studenog 2023., organizirao je za svoje članove i goste posjet tvornici LTH Metalni lijev d.o.o u Benkovcu, posjet kulturno – povijesnoj građevini Maškovića Han u Vrani i centru za održivi i aktivni turizam Biosfera u Biogradu.

U tvornici LTH Metalni lijev, koja se bavi lijevanjem lakih metala i izradom dijelova za većinu tvrtki automobilske industrije, domaćini su prezentirali svoju djelatnost, proveli Društvo kroz proizvodni pogon i upoznali sa svim fazama proizvodnje, od taljenja aluminija, do izrade gotovih proizvoda pomoću kalupa i robota, kao i mjerama zaštite na radu.  Ugodnim razgovorom i  2,5 satnim druženjem  doznali su o zanimanjima koji se najviše traže u proizvodnom pogonu, automatizaciji i robotizaciji proizvodnje i suvremenim načinima izrade i obrade proizvoda i planovima tvrtke.

Nakon posjeta tvornici, uslijedio je put prema Maškovića Hanu u Vrani, gdje je napravljen razgled ljetnikovca Jusufa Maškovića, podrijetlom iz Vrane, koji je bio vrhovni admiral turske flote. Izgradnja monumentalne građevine, koja je u ta vremena bila moderna građevina s turskim kupatilom – hamamom, započela je  1644. g. U sklopu kulturno – povijesne građevine, danas je otvoren hotel i restoran.

Na kraju putovanja, uslijedio je posjet Biosferi – centru za održivi i aktivni turizam. Centar na 3 etaže, kroz multimedijalni i interaktivni sadržaj nudi i prezentira najljepše prirodne atrakcije 3 nacionalna parka: Krka, Kornati i Paklenica i 3 parka prirode: Vransko jezero, Telaščića i Velebit. Vodič Sandro uputio je sudionike u sve aktivnosti centra.

Sudionici su jako zadovoljni organizacijom i posjetom.

Možda vam se svidi i ovo ...