SKUPŠTINA

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije održala je II. Redovito zasjedanje skupštine Zajednice tehničke kulture Zadarske županije u mandatnom razdoblju 2023.-2027. godine u srijedu, 21. veljače 2024. godine u Velikoj dvorani Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru ( Ul. Ruđera Boškovića 5, II. kat ), s početkom u 18,30 sati.

Usvojeni su izvještaji o radu za 2023. godinu kao i postupak provedbe Internog natječaja Zajednice za sufinanciranje udruga članica u 2024. godini te natječajna dokumentacija.

Također Zajednica redovito, svake godine na godišnjoj skupštini dodjeljuje JAVNA PRIZNANJA. Ove godine priznanja su dodjeljena pojedincima i pravnim osobama za nesebičan trud i izuzetne rezultate u tehničkoj kulturi u 2023. godini:

Dalibor Bučić  rođen je 1969. godine u Zadru. Na Sveučilištu u Zadru završio je studij povijesti i arheologije. Predsjednik je Astronomske udruge Zadar od osnutka 2020. godine. Bez obzira na nepovoljne uvjete tijekom pandemije, udruga je provodila popriličan broj aktivnosti od početka djelovanja, te je sudjelovala u gotovo svim aktivnostima Zajednice, prvo kao pridružena, a onda i kao punopravna članica. Za provedene astronomske aktivnosti tijekom 2022. godine Udruga je nagrađena i za godišnju nagradu za doprinos promicanju i unapređivanju astronomije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Zadarske županije od krovne organizacije, Hrvatske zajednice tehničke kulture. Tijekom 2023. godine g. Bučić je s udrugom kroz dva cjelogodišnja projekta proveo 76 različitih astronomskih aktivnosti, a u suradnji sa Zajednicom provodio je astronomske radionice, predavanja, javna promatranja kroz teleskope, te izložbe astrofotografija u više vrtića i škola u Zadru i Zadarskoj županiji. Često ga se može vidjeti s teleskopom na astronomskom promatranju dok nesebično pokušava približi astronomiju zainteresiranima.

Stella Čolo Studentica je prve godine studija matematike na PMF-u u Zagrebu. U 2023. godini kao učenica Gimnazije Franje Petrića osvojila je 2. mjesto na Državnom natjecanju iz matematike u A-VARIJANTI pod mentorstvom Deana Raonića i Roka Žaje. Također je osvojila zlatnu medalju na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke i pohvalu na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Prijašnjih godina osvojila broncu i srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, broncu i srebro na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, broncu na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, 1. mjesto na državnom natjecanju iz matematike. Stellu zanima većinom teorija matematike, ali i primjena matematike u drugim područjima.

Lovro Kličković učenik je 8. razreda osnovne škole Šime Budinića u Zadru. Na matematičkim natjecanjima sudjeluje od  4. razreda osnovne na kojima redovito osvaja najviša mjesta. U 2023. godini osvojio je 3. mjesto na Državnom natjecanju iz matematike, pod mentorstvom Marine Vidolin i Marie-Claire Bešlić. Lovro je član kadetskog tima odbojkaškog kluba Zadar.

Marin Mlinarić učenik je prvog razreda Gimnazije Franje Petrića, prirodoslovno-matematički smjer. Kroz osnovnoškolsko obrazovanje sudjelovao je na brojnim županijskim natjecanjima, a sudionik je i šest (6) državnih natjecanja. Među rezultatima dosadašnjih godina ističemo 3. i 5. mjesto na Državnom natjecanju iz matematike, 3. mjesto na Hrvatskoj matematičkoj Olimpijadi za kadete i 2. i 3. mjesto na Državnom natjecanju iz geografije. U 2023. godini kao učenik Osnovne škole Pakoštane osvojio je 3. mjesto na Državnom natjecanju iz geografije, pod mentorstvom Anke Pavlović. Marin je dobitnik priznanja Hrvatskog geografskog društva Zadar za 2021. i 2023. godinu. Hobiji su mu košarka, šah, čitanje i učenje finskog jezika.

Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru osnovan je 2004. godine. Ustrojbene jedinice Odjela su Nautički odsjek – nositelj studijskog programa Nautika i tehnologija pomorskog prometa koji osposobljava studente za vođenje broda, mogućnost sudjelovanja u upravljanju brodarskim tvrtkama ili upravljanju pomorskom plovidbom; i Brodostrojarski odsjek – nositelj studijskog programa Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa koji osposobljava studente za obavljanje poslova održavanja i upravljanja brodskim postrojenjem, i mogućnost sudjelovanja u upravljanju brodarskim tvrtkama, upošljavanju u brodogradilištima i sl. Odjel provodi i Poseban program obrazovanja pomoraca za nautičare i brodostrojare kao i Tečajeve za pomorce. Odjel je nesebično od 2022. godini ustupio prostor odjelne učionice za postavljanje računalne i ostale opreme Zajednice u svrhu provođenja EU projekta Kreativna škola STEM-a i ostalih aktivnosti Zajednice. Uspješna suradnja nastavlja se do danas i nadamo se i u budućnosti. Priznanje je preuzeo izv. prof. dr.sc. Luka Grbić, pročelnik Odjela.

Mirna Šarić učenica je četvrtog razreda Gimnazije Franje Petrića. Po završetku osmogodišnjeg školovanja proglašena je odlukom učiteljskog vijeća OŠ Zemunik učenicom generacije te je primila i nagradu Općine Zemunik. U 2023. godini osvojila je 1. mjesto na Državnom natjecanju iz biologije u kategoriji učenički istraživački projekti, za rad pod nazivom  „Rasprostranjenost i karakteristike naselja endemske vrste Fucus virsoides j. Agardh u Novigradskom moru“ pod mentorstvom profesorice Nele Mandić. Tijekom školovanja u Gimnaziji Franje Petrića sudjelovala je na školskim i županijskim natjecanjima ne samo iz biologije već i iz geografije, engleskog jezika, talijanskog jezika i filozofije te je ostvarila odlične rezultate. Svoj istraživački rad imala je prilike prezentirati prošle godine na Festivalu nature i kulture  čiji je cilj promocija Nature 2000 područja Novigradskog i Karinskog mora. Rad je također prezentirala na IV. Znanstveno-stručnom skupu „Prilagodbe na klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora“ u gradu Krku. Mirna je od malih nogu pokazivala veliki interes za biljni i životinjski svijet te je biologija bila jedan od njenih omiljenijih školskih predmeta. Aktivna je članica Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja. Planira upisati Prirodoslovno-matematički fakultet, Odsjek za biologiju.

Iz medija: https://zadarskilist.novilist.hr/zadar-zupanija/zadar/foto-zajednica-tehnicke-kulture-zadarske-zupanije-dodijelila-javna-priznanja-zasluznima/

Djelovanje Zajednice i rad svih njezinih tijela su javni i utemeljeni na demokratskim načelima. Javnost svog rada Zajednica osigurava otvorenim radom sjednica svojih tijela, putem web stranice kao i obavještavanjem javnosti putem sredstava javnog priopćavanja.

Možda vam se svidi i ovo ...