Predsjednik Milanović primio dobitnike Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ i nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture

Predsjednik Republike Zoran Milanović 20.1.2022. godine primio je u Uredu predsjednika Republike dobitnike Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić” te dobitnike nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Radioklub Jadera iz Zadra za Godišnju nagradu HZTK predložili su pok. Dragana Mojsilovića, člana Radiokluba Jadera Zadar koji je nažalost preminuo, te je nagradu u njegovo ime primio njegov sin.

Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ dodjeljuje se pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture, a godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama. Dobitnica nagrade za životno djelo je Snježana Barabaš Seršić , a dobitnici nagrade „Faust Vrančić“ su Jasmina Alilović, Dorian Božičević, Dragan Pantić, Boris Počuča, Roman Rubčić, dr. sc. Vlatka Ružić, Tomo Sjekavica, Darko Suman, Elvira Špelić Vidović, Alma Šuto, Zajednica tehničke kulture grada Dubrovnika i Društvo za astronomska i ufološka proučavanja „Orion“, Makarska.

Dobitnici Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ istaknuti su pojedinci, udruge tehničke kulture, poduzeća ili ustanove čiji doprinos i ukupna djelatnost doprinosi  razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja građana Republike Hrvatske, posebno mladih, uz pomoć izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u prirodoslovnim, tehničkim i drugim znanstvenim područjima kojima se razvijaju sposobnosti, znanje i vještine za znanstveno-tehničko i radno stvaralaštvo te ostvaruje znanstveno i tehničko opismenjivanje, osposobljavanje i usmjeravanje za izbor zanimanja u području prirodoslovlja i tehnike.

Na sastanku s predsjednikom Milanović bili su i dobitnici nagrada koje dodjeljuje Hrvatska zajednica tehničke kulture. Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture dodjeljuje se za iznimna postignuća, doprinos i promicanje tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, a godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do 5 godišnjih nagrada pojedincima i do 5 godišnjih nagrada pravnim osobama. Dobitnik Nagrade za životno djelo za 2020. godinu je Dubravko Malvić, a dobitnici Godišnjih nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture su Valentina Blašković, Ivan Kostanjski, Željka Krizmanić, pok. Dragan Mojsilović , Milan Rendulić, Astronomsko društvo „Gea x“ Slavonski Brod, Radioklub „Marjan“ iz Splita, Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara „Agram“ iz Zagreba i Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije.

Uz dobitnike nagrada za tehničku kulturu bio je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. sc. Damir Tomić, a uz predsjednika Milanovića savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Izvor: https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-primio-dobitnike-drzavne-nagrade-tehnicke-kulture-faust-vrancic-i-nagrade-hrvatske-zajednice-tehnicke-kulture/

Možda vam se svidi i ovo ...