Otok i more, 27. međunarodna izložba fotografije Foto kluba “Kornat”, Zadar

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 5. do 17. rujna održan je prikaz fotografija 27. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za Otok i more 27. međunarodnu izložbu fotografije su fotografije 119 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a priređena je pod pokroviteljstvom  Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport. Posebno se ističu autori iz Zadarskog područja: Bačić Daša, Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Dešpoja Maja, Gržinčić Tihomir, Jaša­ Ante, Kasal Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Panović Silvio, Piasevoli Nikola, Portada Josip, Rokov Tina, Rogošić Dina, Skoblar Ivana, Šangulin Robbie, Šmit Elvis, Tomulić Aleksandar, Varenina Mladen, Vitlov Slavko i Vulić Jerolim.

 U proslovu o ovogodišnjoj izložbi publicist Ante Jaša Ekscelencija i Artist FIAP-a: „Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more“ nagradio je Tinu Kovač za svjetlopis „Prozirno“. Autorica je snimila provu jedrilice u plovidbi. Kroz prozirno jedro vidimo mornare u poslu. Ugođaj plovidbe je životan i budi znatiželju sudjelovanja u doživljaju plovidbe.

Tomislav Marijan Bilosnić nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Cvrčak“. Autor je snimio ljušturu cvrčka na lepezasto otvorenim rubovima listova knjige. Kreativnost snimanja vidljiva je na slici u izražajnim sjenama i dijagonalama oblika knjige, a veza između cvrčka i sadržaja knjige je u mašti promatrača slike.

Roko Jeričević nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Odrazi“. Autor je snimio scenu na cesti kroz nisko raslinje. Mimoilaze se osoba čija se silueta gubi u daljini i pas koji nam dolazi u susret. Likovnu sadržajnost slike upotpunjuju odrazi osobe i psa u lokvi vode u prednjem planu.

Ivan Nemet nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Zimske vizure“. Snimak snijega na žičanoj ogradi autor je iz kosog kuta snimanja prikazao zanimljivu snježnu površinu iz koje izviruju veći kvadrati žice u prednjem planu do sitnih oblika u desnom rubu slike.

Davorka Trbojević nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Život“. Autorica nas je odvela u šetnju livadom i šumom. Pokazuje nam pogled na usamljeno stablo i vidimo kreativnost autorice spojivši dva stabla u jedan oblik stabla, a to nam potiče maštu o kutu snimanja u svakidašnjem prirodnom okružju.

Boris Luštica nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Latinsko idro“. Autor je snimio latinsko jedro i brodicu u odrazu mora. Okrenuvši snimak brodica s jedrom je u položaju plovidbe, a osobito nam sugerira plovidbu blago treperenje rubova brodice i jedra.

Sandra Drmić nagrađena je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Punim jedrima“. Autorica je snimila detalj iz jedriličarske regate. Snimak je sadržajno razrađen s prednjim planom razigranog mora, nizom jedrilica s punim jedrima koje nam plove u susret i otočnog krajolika u daljini koji upotpunjuje sliku.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse.“

Posjetitelji mogu vidjeti snimljene prirodne ljepote diljem svijeta i ljude u njihovom životnom okružju.

Možda vam se svidi i ovo ...