LJETNA ŠKOLA TEHNIČKE KULTURE – ZRMANJA 2022.

Ljetna škola tehničke kulture Zrmanja 2022. uspješno je održana u Obrovcu od 23. do 30. lipnja 2022. godine u organizaciji Zajednice. Polaznici Škole su djeca osnovnoškolskog uzrasta iz Zadarske županije i Grada Zadra koji su se svojim radom i zalaganjem u udrugama Zajednice istaknuli u području tehničke kulture u 2021. i 2022. godini.

Sudionici: Luce Bučić (OŠ Zadarski Otoci, 6. razred), Dominik Dilber (OŠ Šime Budinića, 7. razred), Toni Torić (OŠ Šimuna Kožičića Benje, 7. razred), Ana Lucia Lovrić (OŠ Zadarski Otoci, 6. razred), Sara Sutlović (OŠ Petra Preradovića, 8. razred), Lara Debak (OŠ Smiljevac, 5. razred), Frane Debak (OŠ Smiljevac, 7. razred) i Rina Sutlović (OŠ Petra Preradovića, 5. razred). Uz polaznike, asistenti voditelja bili su i srednjoškolci: Jasmin Agić (SŠ MIOC, 1. razred) i Filip Dorčić (SŠ MIOC, 1. razred).

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije organizira ljetne i zimske škole tehničke kulture – jedinstvene škole tehničkih aktivnosti koje uključuju visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Tijekom njihovog sedmodnevnog boravka u ljetnim školama udruge članice uz stručne suradnike Zajednice tehničke kulture Zadarske županije u prirodnom ambijentu organiziraju zanimljiv, zabavan i edukativan program za djecu. Tako se potiče kreativan rad, stvaralaštvo i svrsishodno angažiranje u slobodnom vremenu, te se stvara interes da kroz upoznavanje s radom udruga i sami vide svoje mjesto u njima. Nadalje, u prekrasnom ambijentu djeca se upoznaju i s prirodnim bogatstvom Zadarske županije.

IZVJEŠTAJ PO DANIMA

Četvrtak 23. lipnja 2022. – Dolazak, smještaj i upoznavanje polaznika/ca; Uvodno predavanje i predstavljanje programa Škole; Radionica Postavljanje stanice – Radio klub „Zadar“

Polaznici su u Obrovac stigli organiziranim prijevozom u pratnji voditelja, Marice Vidović i Irene Matulić te s predsjednikom RK Zadar Hrvojem Matanovićem koji je započeo zanimljiv program Škole. Dolazak u Obrovac bio je u 10:30 sati gdje je svih dočekao ravnatelj OŠ Obrovac gospodin Željko Modrić. Domaćin je sve ljubazno pozdravio i zaželio svima ugodan boravak u prostorijama škole za vrijeme boravka u istoj. Učenici i voditelji rasporedili su se po učionicama i sportskoj dvorani, gdje će boraviti, spavati i odrađivati radionice u narednim danima. U 13:00 sati uslijedio je ručak, te odmor do 15:00 sati. U 15:00 sati predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Željko Vidović, održao je kratko uvodno predavanje  i predstavio program Ljetne škole, nakon čega su članovi Radiokluba Zadar pod vodstvom predsjednika Hrvoja Matanovića, održali radionicu „Postavljanje radio stanice“. U prvom dijelu radionice postavljena je radio oprema (antena i stanica), a nakon toga je uslijedila demonstracija uspostavljanja radio veze. Na krov škole postavljena je vertikala pokojnog člana Damira Cara (9a4dc). Operatorice koje su upravo završile 8. razred, SARA, ZARA I MIRTA kao članice Radio kluba održavat će radio-veze i biti aktivne za vrijeme trajanja Škole. U 19:00 sati održana je večera, nakon čega je uslijedilo druženje i šetnja po Obrovcu.

Petak 24. lipnja 2022. – Radionica (tečaj) osnove digitalne fotografije – „Foto video film atelje Karin“

Nakon doručka, gospodin Mario Vukelić iz Foto film ateljea Karin održao je predavanje i upoznao djecu s fotografskom opremom. Nakon što je podijelio učenicima digitalne fotoaparate, svi zajedno su izašli u obilazak grada Obrovca i tvrđave Kurjaković koja se nalazi u samom centru grada. U jutarnjem dijelu radionice, zadatak je bio napraviti niz fotografija. Ručak je uslijedio u 13:00 sati, nakon čega je bio odmor do 15:00 sati. U drugom dijelu radionice pregledane su sve snimljene fotografije i svaki učenik je po svome izboru odabrao 10 fotografija. Uz stručno vodstvo fotografa Maria Vukelića, odabrane fotografije učenici su obrađivali u programu za obradu digitalnih fotografija. Nakon što su sve fotografije uspješno obrađene uslijedila je kratka diskusija čime je i zaključena radionica. Po završetku Ljetne škole svim sudionicima podijeljeni su USB stick-ovi s autorskim  fotografijama.  Nakon završetka radionice uslijedila je večera u 19:00 sati i druženje. Tijekom vremena koje je rezervirano za druženje, učenici su mogli izrađivati i uratke od šperploče.

Subota 25. lipnja 2022. – Radionica brodomaketarstva i modelarstva, Društvo pedagoga tehničke kulture „Zadar“; Radionica 3D olovke i izrada makete kajaka – Zajednica tehničke kulture Zadarske županije

Nakon doručka, u  9.00 sati započela je  Radionica izrade modela „Pozdrav Suncu i Morske orgulje“  koju su održale članice Društva pedagoga tehničke kulture, profesorice Jasenka Čirjak, Renata Čizmin i Anamarija Kovačević. U prvom dijelu radionice ukratko je predstavljen povijesni pregled razvoja brodova, njihova svrha i namjena. Opisani su materijali od kojih su se izrađivala plovila različitih podrijetla i otpornosti. U drugom dijelu radionice najavljeno je izrađivanje drvene makete kajaka. Oplate i druge vidljive detalje bojalo se prema vlastitim željama i idejama. Radionica je bila vrlo zanimljiva i kreativna. Protekla je u pozitivnom ozračju i međusobnom razgovoru voditeljica i učenika o temi. Nakon ručka i pauze, u drugom dijelu dana održana je radionica izrade makete kajaka od drva (šperploče) i crtanje predmeta 3D olovkom pod stručnim vodstvom voditelja Ljetne škole Tehničke kulture Zadarske županije „Zrmanja 2022.“ i predsjednika Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Željka Vidovića. Učenici su s 3D olovkom koja koristi 3D žarnu nit crtali različite dvodimenzionalne i trodimenzionalne predmete u zraku poput naočala, suvenira, maketa tornja itd. Učenici koji su se odlučili za izradu makete kajaka, koristili su dijelove šperploče koje su detaljno obradili koristeći brusni papir, te precizno povezali u cjelinu ljepilom za drvo. Nakon večere uslijedilo je druženje i priprema za spavanje.

Nedjelja 26. lipnja. 2022. – Radionica predstavljanja klupskih aktivnosti, alpinističke opreme i orijentacije u prostoru (snalaženje na planinarskoj karti) – Planinarski klub Sv. Bernard; Radionica 3D olovke i izrada predmeta od šperploče – Zajednica tehničke kulture Zadarske županije

Nakon doručka održana je radionica Planinarskog kluba Sveti Bernard, koju su demonstrirali njegovi članovi Šime Jukić i Neven Zrilić. U uvodnom dijelu radionice predavači su predstavili aktivnosti kluba koristeći PPT prezentaciju, a zatim su prikazali dokumentarni film ekspedicije planinarskog kluba Sv. Bernard „Ben Nevis, Škotska“. Tijekom filma učenici su imali priliku vidjeti praktična iskustva predavača Šime Jukića i Nevena Zrilića, te njihovih kolega prilikom penjanja na planinu Ben Nevis (Škotska) u zimskim uvjetima. Sljedeći dio radionice bio je posvećen predstavljanju alpinističke i penjačke opreme, te demonstracije kako se ista koristi. Nakon predstavljanja opreme, predavači su vrijeme posvetili temi orijentacije u prostoru, odnosno demonstraciji planinarskih karata, te njihovog ispravnog korištenja. Tijekom cijele radionice učenici su aktivno sudjelovali, te postavljali brojna pitanja. Nakon završetka radionice, ručak je poslužen u 13:00 sati, a dnevni odmor je bio do 15:00. Popodnevna radionica 3D olovke započela je u 15:00 sati, uz vodstvo predsjednika Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, i voditelja Ljetne škole Tehničke kulture Zadarske županije „Zrmanja 2022.“, Željka Vidovića. Održana radionica je nastavak radionice od prethodnog dana gdje su učenici nastavili izrađivati predmete koristeći 3D olovke ili su izrezivali različite likove od šperploče koristeći stolnu modelarsku pilu. Nakon večere uslijedilo je druženje i priprema za spavanje.

Ponedjeljak 27. lipnja. 2022. – Osnove radioamaterizma i goniometrije – CB radio klub „Donat“; Robotika – Društvo informatičara Zadar

Nakon doručka održana je radionica „Osnove radioamaterizma i goniometrije“ pod vodstvom Nikše Rudana i Zlatka Vrdoljaka članova CB radio kluba „Donat“. U prvom dijelu radionice učenici su se upoznali općenito s pojmom radioamaterizma i CB-a (građanskog opsega). Nakon toga učenici su zajedno sa svojim voditeljima postavili radio opremu, podigli GP antenu i postavili stacionar. Predavači su učenike upoznali s načinom rada radio stanice i ručnih primopredajnika poznatijih pod nazivom voki-toki. U drugom dijelu radionice predavači su učenike upoznali s pravilima natjecanja u radioamaterizmu, te im pokazali video prezentaciju o istim, nakon čega su simulirali natjecanje pod nazivom „Zrmanja 22“. Jedan sudionik je ostao na mjestu baznog operatora dok su ostali dobili prenosive ručne primopredajnike (voki-tokije) i zadatak da se udalje, te naizmjence pozivaju baznog operatora. Praktična vježba je odrađena uspješno na zadovoljstvo svih sudionika i predavača. U 13:00, kao i prethodnih dana poslužen je ručak uz pauzu do 15:00 sati. Nakon pauze održana je radionica Robotike, Društva informatičara Zadar koju su održale članice Društva Matea Miočić i Ana Modrić. Predavačice su učenike upoznale s interaktivnim podnim robotom pčelice Bee Bot. Riječ je o zanimljivom načinu učenja programiranja, poticanja razvoja logičko – matematičkih vještina i snalaženja u prostoru. Tipke za davanje naredbi Bee Botu nalaze se na leđima robota i mogu zapamtiti do 40 naredbi kretanja gore, dolje, lijevo desno i okretati se za 90°, te se kreću po posebno oslikanim podlogama/mapama. Učenicima su podijeljeni u četiri grupe, te im je podijeljeno 6 Bee Botova za kretanje po četiri različite podloge. Svaki sudionik imao je priliku programirati svoju pčelicu, te joj izdati naredbu kretanja po sve četiri različite mape. Nakon večere uslijedilo je druženje i priprema za spavanje.

Utorak 28. lipnja. 2022.  – Radionica raketnog modelarstva – Udruga tehničke kulture „Faust Vrančić“

Nakon doručka održana je radionica raketnog modelarstva udruge tehničke kulture „Faust Vrančić“ iz Obrovca. Radionicu su održali Renato Rupić i Zoran Čolić, te učenici pripadnici udruge Ivano Župan i Marko Josić Jurjević. Predavači su održali uvodno predavanje općenito o pojmu raketnog modelarstva, te su prisutne učenike upoznali s modelom raketa, od čega se sastoje, kako se sastavljaju i kako u konačnici lansiraju. Učenici su se također upoznali s pravilima raketarskog natjecanja i načinom bodovanja. Nakon uvodnog predavanja učenicima su podijeljeni materijali i alati potrebni za praktičnu izradu raketa. Dio učenika se odlučio za izradu raketa s vrpcom, dok su drugi odlučili upotrijebiti padobran. Prvi dio radionice je završio u 13:00 sati kada je i poslužen ručak. Dnevni odmor je trajao do 15:00 sati, nakon čega se pristupilo dovršavanju izrade raketa, te njihovom ispaljivanju sa školskog igrališta, s čime je i završen popodnevni dio radionice Nakon večere uslijedilo je druženje i priprema za spavanje.

Srijeda 29. lipnja. 2022. – Izlet; Aviomodelarska radionica – Aeroklub „Zadar“

Nakon doručka polaznici su u pratnji voditelja otišli do mosta u centru grada Obrovca gdje su se u  09:00 sati ukrcali na izletnički brod kojim su plovili kanjonom rijeke Zrmanje do ušća i natrag sve do slapa Jankovića buka koji se nalazi uzvodno od grada Obrovca. Na slapovima se zadržalo 45 minuta, gdje su se učenici i okupali. Povratak u Obrovac je bio u 12:45 sati, nakon čega je poslužen ručak u 13:00 sati. Dnevni odmor je bio do 15:00 sati kada je i započela popodnevna Aviomodelarska radionica, Aerokluba „Zadar“, pod vodstvom člana kluba Teda Vrkića. Na samom početku radionice, edukator je učenike upoznao s pojmom aviomodelarstva i predstavio im model aviona – jedrilice pod nazivom „Lahor“ kojega će u nastavku dana izrađivati. Voditelj radionice istaknuo je kako je ovaj početnički model jedrilice jednostavan i njegova gradnja nije komplicirana. Svakome od sudionika radionice podijeljeni su materijali za izradu  modela aviona – jedrilice. Edukator je učenike vodio korak po korak pri izradi, započevši od trupa, a zatim i izrade krila modela. Zbog potrebe da se dijelovi modela učvrste ljepilom, rađene su kratke pauze dok se ono nije pravilno osušilo. Svi učenici su uspješno izradili trup i krila modela, te su dobili potrebne materijale kako bi kod kuće mogli model sastaviti do kraja, odnosno pričvrstiti trup i krila aviona zajedno. Nakon večere uslijedilo je druženje i priprema za spavanje.

Četvrtak 30. lipnja. 2022. – Podjela potvrda o sudjelovanju, anketa, zatvaranje; Odlazak

Nakon doručka ravnatelj OŠ Obrovac gospodin Željko Modrić pozdravio  je sve prisutne i zahvalio im na njihovom gostovanju u OŠ Obrovac za vrijeme Ljetne škole Tehničke kulture Zadarske županije „Zrmanja 2022.“. Također je i ukratko upoznao polaznike s poviješću grada Obrovca i njegove okolice. Nakon zahvale i pozdravnog govora ravnatelja svi sudionici su se spremili za odlazak. Sve učionice i sportska dvorana u kojoj su boravili učenici i njihovi voditelji uredno su pospremljene i pregledane. U 09:30 sati učenicima je podijeljena anketa u kojoj su trebali dati povratnu informaciju o razini zadovoljstva svojim sudjelovanjem u Ljetnoj školi Tehničke kulture Zadarske županije „Zrmanja 2022.“ Nakon ispunjavanja ankete, u 09:50 svi prisutni su se uputili u sportsku dvoranu gdje su predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Željko Vidović i Marija Živković, tajnica. uručili polaznicima Ljetne škole „Zrmanja 2022.“ potvrde o sudjelovanju. Od 10:10 do 10:30 sati uslijedio je odlazak svih sudionika. U skladu s prethodnim dogovorom po učenike su došli njihovi roditelji osobnim automobilima, dok su voditelji i sva oprema potrebna za održavanje pojedinih radionica transportirani do Zadra automobilima Željka Vidovića, tajnice Zajednice Tehničke kulture Zadarske županije Marije Živković i predsjednika RK Zadar Hrvoja Matanovića.

ZAKLJUČAK

U programu Ljetne škole Zajednice tehničke kulture Zadarske županije „Zrmanja 2022.“ sudjelovali su:

  • Radio klub „Zadar“
  • „Foto video film atelje Karin“
  • Društvo pedagoga tehničke kulture „Zadar“
  • Planinarski klub Sv. Bernard
  • CB radio klub „Donat“
  • Društvo informatičara „Zadar“
  • Udruga tehničke kulture „Faust Vrančić“
  • Aeroklub „Zadar“
  • Gradsko društvo Crvenog križa ZADAR
  • Osnovna škola Obrovac

Program škole gotovo je u potpunosti ostvaren. Minimalna odstupanja dogodila su se zbog nemogućnosti dolaska pripadnika HGSS-a koji su bili zauzeti na terenu. Umjesto radionice – „Predstavljanja opreme i programskih aktivnosti uz pokazne vježbe Hrvatska gorska služba za spašavanje“ – HGSS stanica Zadar“, održane su radionice: „Radionica predstavljanja klupskih aktivnosti, alpinističke opreme i orijentacije u prostoru (snalaženje na planinarskoj karti) – Planinarski klub Sv. Bernard“; „Radionica 3D olovke i izrada predmeta od šperploče – Zajednice tehničke kulture Zadarske županije“. Polaznici škole bili su odgovorni i u potpunosti su poštovali raspored programa Ljetne škole „Zrmanja 2022.“ Buffet Maja bio je zadužen za ukusne ručkove i večere. Svi su redovito sudjelovali u svim aktivnostima koje je program predvidio. Prilikom odlaska, prostorije OŠ Obrovac očišćene su i uređene. Svi polaznici Ljetne škole Tehničke kulture Zadarske županije „Zrmanja 2022.“ istaknuli su svoje oduševljenje Školom koja je, kako kažu, prekratko trajala.

Možda vam se svidi i ovo ...