Hrvatski savez brodomaketara održao je radionicu brodomaketarstva u OŠ Zadarski otoci na poziv Zajednice

Hrvatski savez brodomaketara je na poziv Zajednice tehničke kulture Zadarske županije 15.12.2023. godine u Osnovnoj školi Zadarski otoci proveo radionicu brodomaketarstva u sklopu programa “Naš mali škver” za ukupno 60 učenika 3. i 4. razreda, a uz dvoje djelatnika Saveza (za potrebe provedbe radionica uključeno i dvoje volontera).

Radionice su započele predavanjem o tradiciji hrvatske drvene brodogradnje i uvodom u brodomaketarstvo. Učenicima su prikazani modeli tradicijskih brodova poput pasare, leuta, bracere, bragoca, kaića i drugih. Osim toga, upoznalo ih se s tehnikama i kategorijama brodomaketarstva, od izrade maketa od papira pa sve do broda u boci. U praktičnom dijelu radionice, sastavljali su primorke i kajake iz gotovih kitova od šperploče koje Hrvatski savez brodomaketara sam izrađuje. Kitovi su namijenjeni upravo za prvi susret djece s brodomaketarstvom jer omogućuju izradu osnovne makete unutar 2 školska sata, pri čemu su od pribora potrebni samo ljepilo i brusni papir.

Hrvatski savez brodomaketara program “Naš mali škver” provodi u čitavoj Hrvatskoj s ciljem razvoja i promocije brodomaketarstva kao izvannastavne aktivnosti. Uključivanjem djece i mladih u program potiče se promišljanje o tradiciji i pomorskoj baštini kao i nizu zanimljivosti starih zanata vezanih uz tradicionalnu brodogradnju. U sklopu programa provode se i edukacije za nastavnike, edukatore i mentore. Brodomaketarstvo predstavlja kvalitetan način provedbe slobodnog vremena, njeguje tradiciju i baštinu hrvatske brodogradanja te razvija finu motoriku kod korisnika.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije ranije je provela kao partner Savezu projekt “Od vizije do modela” kao početak divne suradnje.

Možda vam se svidi i ovo ...