“CB noć” – susret radioklubova u organizaciji CB Radiokluba “Donat”, Zadar

U subotu, 5. listopada 2019. godine održana je „CB NOĆ“ – susret radioklubova iz Hrvatske i susjedne Slovenije u organizaciji CB Radiokluba “Donat” i uz podršku Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. U “CB noći” družilo se u opuštenoj atmosferi, međusobno bolje upoznavalo i osvrnulo na postignuća u 2019. godine uz podjelu nagrada i dogovor o daljnjoj suradnji.

Sudionici:

  • CBRK DUBRAVA IZ ZAGREBA
  • CBRK TRNJE IZ ZAGREBA
  • CBRK KRIŽ IZ KRIŽA
  • CBRK BJELOVAR IZ BJELOVARA
  • RADIOKLUB SLOGA IZ VARAŽDINA
  • CBRK ŠUBIČEVAC IZ ŠIBENIKA
  • CBRK PRIMORJE IZ RIJEKE
  • CBRK OBALA IZ PIRANA, SLOVENIJA

Ukupno je sudjelovalo 93 člana.

Nešto više o značaju CB radiokluba „Donat“

Prije 35 godina skupina CB radio operatera, koja je djelovala kao sekcija Radiokluba Zadar, pokrenula je inicijativu za organiziranje i osamostaljenje kroz novu udrugu. Svoju su namjeru ostvarili 1988.  godine održavanjem osnivačke skupštine CB radiokluba „Donat“ i od tada do danas, tj. punih 32 godina, samostalna je i jedna od aktivnijih članica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Prvi predsjednik i osnivač udruge, bio je danas nažalost pokojni, Miljenko Kucelin CB GAVRAN. U periodu 1992. do 1994 predsjednik je bio Kolja Bataljaku CB GLORIJA,  a od 1994. do 1997. godine Nikša Rudan CB NIKŠA. Od 1997. godine do danas predsjednik udruge je CB AKAI, g. Marijan Pezelj. Klub je prolazio kroz razne faze, od najbrojnije udruge tehničke kulture u Gradu Zadru sa 783 člana, do danas s oko 40 članova. Tijekom Domovinskog rata Klub je aktivno sudjelovao u osiguravanju i održavanju veza, te prijenosu informacije od izuzetne važnosti za obranu naše Domovine. Jedan broj članova bili su dragovoljci i pripadnici raznih postrojbi Hrvatske vojske i policije. Na žalost član Ante Rudan CB Stric poginuo je. Ove godine organizirano je memorijalno natjecanje u njegovu čast.

Danas Klub redovito sudjeluje u svim važnim akcijama i manifestacijama koje se održavaju u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, dajući i na taj način doprinos boljitku sredine u kojoj živimo i radimo. Klub je nagrađivan brojnim priznanjima i nagradama. Prvi su u Zadarskoj županiji dobili Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić. Dobitnici su Županijske nagrade, a kao Udruga i pojedinci dobili su niz drugih javnih priznanja. U 2000. godini Grad Zadar dodijelio je ruševnu zgradu u vojarni Franka Lisice. Velikim entuzijazmom, vlastitim radom i donacijama, a uz potporu Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, zgrada je uređena i prostor opremljen. Danas ga koriste svi članovi i građani.

Sudjeluju gotovo na svakom natjecanju ovisno o vremenskim prilikama, jer ista provodimo s planinskih vrhova Velebita na otvorenom prostoru. Organiziraju tečajeve za CB radio-operatere, a u suradnji s Radio klubom Zadar održali su tečaj i za radio amatere početnike. Surađujući s osnovnom školom Šime Budinića, a posebno s mentorom Željkom Vidović, ostvarujemo odlične rezultate u osposobljavanju djece i mladeži u raznim radionicama, tečajevima, kampovima i natjecanjima.

Možda vam se svidi i ovo ...