Vratili smo se u Rijeku na STEM 2.0 piknik!

Nakon iznimno uspješno provedenog partnerskog projekta STEM(AJMO!) nositelja Centra tehničke kulture Rijeka, suradnici na projektu Biljana i Emir Agić vratili su se u Rijeku zaigrati sa svim zainteresiranima uspješnu STEM igru naziva STEMA ARENA.

Zadrani su tako sudjelovalo na riječkom Art-kvartu i još jednom STEM pikniku, koji je na jednom mjestu okupio znanstvenike, edukatore, zabavljače, glazbenike i poduzetnike koji svaki dan žive istražujući STEM, a svoj entuzijazam i strast prenose na djecu, mlade i odrasle koji na bar jedan dan žele činiti isto. STEM piknik 2.0. održao se u subotu, 13. travnja 2024, u Dječjoj kući, Gradskoj knjižnici Rijeka te Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Art-kvart Benčić tako je posjetilo stotine građana i građanki Rijeke i okolice. Radionice, vodstva, predavanja i predstave iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike obilježilo je njihovu sunčanu subotu. STEM piknik 2.0. okupirao je prostore Dječje kuće, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te u dvorište Art-kvarta Benčić. Održane su 23 radionice, šest STEM ćakula, četiri vodstva po kvartu, tri predstave te koncert. Svi zainteresirani mogli su slobodno doći sudjelovati u aktivnostima namijenjenim djeci, mladima i odraslima te iskusiti STEM iz prve ruke. Organizatorima iz CTK Rijeka te svim organizacijama okupljenima oko STEM piknika, bio je cilj pokazati da su sva područja STEM-a važna za našu svakodnevicu, ali i da su ona uzbudljiva, zabavna i da nikako na njih ne treba gledati kao na bauk.

Tema ovogodišnjeg STEM piknika bila je STEM u svakodnevici s željom da se što više riječkih sugrađana i sugrađanki – kako malih, tako i velikih – upozna sa STEM-om i shvati da on nije tamo neki daleki i komplicirani pojam, već da se nalazi u svemu što nas okružuje.

Ulaz na sve aktivnosti bio je slobodan, a za sudjelovanje u aktivnostima nije bila potrebna prijava.  

U organizaciji i provedbi STEM piknika 2.0 sudjelovalo je više od 100 ljudi, a zajednički su ga organizirali Centar tehničke kulture Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Centar za popularizaciju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Art-kino Croatia te Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. U programu su sudjelovali: Astronomsko društvo Višnjan, Art-kino Croatia, Centar tehničke kulture Rijeka, Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, DJ Mirilo transformirana u DJ Molekulicu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Emilio Alcantara, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, Fakultet za matematiku, Fakultet za fiziku, Gradska knjižnica Rijeka, Građevinski fakultet u Rijeci, Hartera Robotics, Hrvatski robotički savez, Hrvatski savez brodomaketara, Kazalište Smješko, Klaun Marko, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Pachamama Street Connection, Pero, Prirodoslovni muzej Rijeka, Riteh Racing Team, Strategija 22, Tehnički fakultet u Rijeci, Udruga Connect IT, Udruga Ri Rock, Udruga RiCode za razvoj kreativnih medija, Vladimir Mrvoš i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Važnost popularizacije STEM-a prepoznali su i donatori: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i BrightDock.

IGRA STEM ARENA

Na igri su zastupljena razna znanstvena područja, BIOLOGIJA, KEMIJA, TEHNIČKA KULTURA, FIZIKA, MATEMATIKA. Igra je ploča s ikonama znanstvenog područja, igrač baca kockicu i izvlači karticu sa pitanjima. Igrači naizmjenično bacaju kockicu i stavljaju pijune na polja iza kojih se nalaze zadaci koje moraju riješiti da bi išli dalje. Pijun koji dođe na polje „nagrade“ dobije nagradu (slatku ili simboličnu). Svako pitanje je iz drugog znanstvenog područja.

Možda vam se svidi i ovo ...